Poslednji trzaji političkog Titanika zvanog DPS!

Pitanje državljanstva predsjednika Nove srpske demokratije i šefa Parlamenta Andrije Mandića aktuelizovano je prethodnih dana, od početka proljećnog saziva Skupštine, gdje ga DPS i njima srodne političke partije optužuju da pored državljanstva Crne Gore ima i državljanstvo Republike Srbije.

Problematika oko Mandićevog državljanstva aktuelizovala se uoči predsjedničkih izbora kada je u medijima Crne Gore objavljena informacija da Milojko Spajić posjeduje i državljanstvo Srbije pored državljanstva Crne Gore zbog čega je i diskvalifikovan iz predsjedničke trke jer ga je stekao suprotno domaćim zakonima. Međutim, mnogi su tada pozivali i da se Mandić isključi iz predsjedničke trke jer su tvrdili da i on posjeduje dvojno državljanstvo.

DPS tek sada, skoro godinu dana nakon predsjendičkih izbora problematizuje ovu tematiku, iako su imali vremena od 2006. do 2020. godine kada su vršili vlast da provjere državljanstvo Andrije Mandić i da ga sankcionišu ukoliko je prekršio zakone Crne Gore koje su oni pisali.

Postavlja se pitanje zašto su to uradili, a odgovor je rečen u nekoliko prilika, a izrekao ga je i sam Mandić. Naime, kako je i sam Mandić rekao krajem 2023. godine, ako je neko dobio srpsko državljanstvo do 4. jula 2006. on ima apsolutno pravo da ga zadrži, a Mandćev je jedan od takvih slučajeva.

Dakle, ukoliko je neko aplicirao za državljanstvo Srbije nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore a ko je bio nosilac državljanstva savezne države, ukoliko je želio, mogao je da ima državljanstvo i države Crne Gore i Republike Srbije.

Takav je slučaj i Andrije Mandića o kom je govorio krajem prošle godine, nakon njegovog izbora za predsjednika Skupštine objašnjavajući svim građanima da je to po Zakonu, što očigledno nisu čuli kojekakvi poslanici iz loze „starocrnogorskog“ plemena Huter.

„Srpsko državljanstvo sam stekao po Ustavu i Zakonu. Ja ne vidim šta je tu problem. Nacionalno sam Srbin, govorim srpskim jezikom, pripadam SPC, volim Crnu Goru, ovdje su mi preci a biće i potomci. Ne želim da ukazujem ljubav prema Crnoj Gori tako što ću da mrzim Srbiju. Čitava Šumadija je naseljena rođacima naših predaka. Nemamo nikog bližeg u regionu nego što je ta Srbija“, kazao je on.

Govoreći o državljanstvu, tvrdi da se neko sjetio da po Zakonu diskriminiše građane.

„Ako ga je neko dobio uoči 4. jula 2006. onda ima pravo da ima srpsko državljanstvo“, podvukao je predsjednik Skupštine.

Podsjećamo, DPS-u je juče propao predlog razrješenja predsjednika Skupštine Andrije Mandića jer nije bilo dovoljno poslanika koji bi podržali njegovu smjenu, čime je DPS nastavio svoju političku blamažu i nastavio da tone sve dublje i dublje u političku prošlost.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Da je sreće svi koji to žele bi imali dvojno državljanstvo jer je to nešto najprirodnije kada je isti narod u pitanju. Tako je to gotovo svuda u svijetu, jedino se Crna Gora odriče Crnogoraca i to diskriminatorski-samo onih koji žive u Srbiji?! Treba to dovesti u red i ukinuti ovu DPS izmišljotinu koja je imala za cilj kradju referenduma po više osnova!