Zašto samo hrvatskoj smeta???

Zvanična Hrvatska oštro se usprotivila izglasavanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, iako sve strane potenciraju da ona nije usmjerena protiv zvaničnog Zagreba.

Podsjećamo, hrvatski premijer i ministar spoljnih poslova Andrej Plenković odnosno Goran Grlić Radman oštro su reagovali zbog crnogorskog usvajanja Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mathauzen i kazali da kao članica EU i NATO imaju na raspolaganju sve mehanizme. Međutim, kako se Rezolucija odnosi i na sisteme logora u Jasenovcu i Mathauzenu interesantno je da Austrija i Njemačka nisu ni jedno jedino slovo uputile o Rezoluciji, dok zvanični Zagreb jeste.

I pored činjenice da je crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova jasno apostrofiralo da Rezolucija nije niti može biti usmjerena protiv sadašnje Hrvatske i da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH, iz Hrvatske ipak stižu drugačiji tonovi, a poslanici hrvatskog Sabora razmatraju o proglašenju poslanika koji su Rezoluciji i izglasali, personama non grata.

Tako je Miro Bulj, poslanik Mosta u Saboru Hrvatske, uputio je danas u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathazen proglasili nepoželjnim u Hrvatskoj, „personom non grata“.

„Uputio sam zaključak da se Vlada RH obaveže da crnogorske poslanike proglasi ‘personom non grata’ zbog instrumentalizacije sjećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike ‘Srpskog sveta’, nastavka velikosrpske politike iz 90-ih godina“, rekao je Bulj u slobodnom iznošenju stava u ime Kluba Mosta, kako prenosi Hina.

Iz kog razloga, nepoznato je.

Milatović zaboravio da je predsjednik Crne Gore, a ne Hrvatske

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović svojim izjavama ovih dana šokira javnost a u poslednjem izdanju svoje hrvatske strane, Milatović je naveo da nema dilemu da je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odložio posjetu Crnoj Gori zbog Rezolucije o Jasenovcu, navodeći da je za to odgovorna parlamentarna većina, koja „izvrće realnost“.

„Nemam dilemu da je predsjednik Mišel odložio posjetu Crnoj Gori zbog posljednjih dešavanja u vezi sa motivima i okolnostima usvajanja Rezolucije o Jasenovcu i odgovornosti koju za to ima parlamentarna većina“, objavio je Milatović na društvenoj mreži X, pa dodao:

„Smatram da su politički akteri koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji dužni da, umjesto relativizacije i izvrtanja realnosti, odgovornije pristupaju u odnosu na ono što su državni interesi Crne Gore“, napisao je Milatović, koji je dotakao dno sa novim skandaloznim stavom.

Plenković: Poslata namjerna i svjesna politika podjele unutar Crne Gore

Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje te je riječ o instrumentalizaciji „jedne druge države u regiji“, rekao je danas premijer Hrvatske, Andrej Plenković, prenosi portal Index.hr.

Plenković je na Dubrovnik forumu rekao kako ta rezolucija „šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore“, a „još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima“.

Plenković je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju „a da se nikad dosad nije bavila tom temom“ te da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom „jedne druge države u regiji“.

On je iz Dubrovnika, „koji je doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, u kojima je nažalost tada učestvovala i Crna Gora“, poručio da će Hrvatska preduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze „instrumentalizacije parlamentarne većine“ s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

3 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Više me brinu buduće Hrvatske akcije tipa Bljeska i Oluje, jer oni još uvijek onako ispod žita gaje aspiracije na ono što nikada nije ni bilo njihovo! Sanjaju Jadran u Splitskoj luci, ulaz u Boku unutar svojih granica (a potajno) i cijelu Boku! No i to im nebi zadovoljilo bolesne ambicije ako iza njih opet otvoreno stane “Danke Dojčland”! Kao vjerne sluge su se dokazivali vjekovima, tako da se i pored lekcije iz Staljingrada nijesu prizvali pameti! Neka se oni lijepo pogledaju u ogledalo koje su svojim zločinima, klanjima i jamama punim nevinih ljudi debelo zaslužili i neka ne prijete praznom puškom jer im Držić davno napisa stihove “Kolo sreće se okreće” i niko ne zna što nosi budućnost! Sa ovakvim izjavama nijovih poglavnika, rekao bih ništa dobro!

Ogledalo može da smeta samo izrazito ružnoj ženi! To Hrvatska jeste u duhovnom smislu jer sve što se dešavalo od 90-tih jasno govori da ona baštini ustašku ideologiju od koje se samo prividno distancirala tokom SFRJ i to iz koristoljublja! Svu njihovu izopačenost je najbolje kroz svoje besmrtne stihove “Sinovima tisućuljetnje kulture” opjevao Jovan Dučić i to je prava “rezolucija”, a ovo je samo podsjećanje da pamtimo i ne zaboravljamo! Ako se neki naši prepoznaju i stavljaju u njihove cipele, ništa čudno ali jednako odvratno! Toga je bilo i u drugom svjetskom ratu i mi se nažalost nikada na valjan način nijesmo distancirali i oslobodili ustaškog nasljeđa koje su baštinili Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija! No to je pitanje za Crnogorske vlasti, koje nikako da se distanciraju od dukljanskih magli i autošovinizma koji su one donijele! Hrvati i njihove reakcije ne treba da nas ni najmanje brinu, jer od njih ništa pošteno i dobro nikada nijesmo ni doživjeli!

Ни Њемачка ни Аустрија нијесу реаговале, што је природно јер не желе да свој данашњи државни облик доведу у директну везу нацизмом. Не желе тај континуитет, иако има разлике, јер Аустрија тек послије аншлуса постаје нацистичка држава. Хрватско приглупо руководство управо потенцира континуитет од нацистичке НДХ са садашњом хрватском државом. То је добро да немамо илузије, јер није могуће да ЕУ није примијетила раније усташке компоненте у садашњој хрватској политици. Тек је недавно Аустрија забранила усташки хапенинг на њеној територији. Кад се то схвати види се пуна бесмисленост у инсистирању на добрим односима са Хрватском. Хрватска прихвата такве односе само у мјери да их она у потпуности усмјерава и контролише. Ако већ Србија и Црна Гора морају да праве компромисе са великим земљама ЕУ и са САД и то често на своју штету, не видим да то морају да трпе од Хрватске.
Милатовић, као легитимно изабрани предсједник Црне Горе би требало да то има у виду. Међутим, он нема кичму.