MURATović se zakoprištio da smijeni Kovačevića pa kojeviteza put Demokrata!

„Drago mi je da je Ura konačno smogla snage da odluči da uskrati povjerenje Marku Kovačeviću. Lopta je u dvorištu Demokrata. S obzirom na to da je predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković, koji je iz Demokrata, osudio sramni govor Kovačevića na Grahovcu, sada treba da pokaže da je dosljedan svojim riječima i da njegova partija uskrati povjerenje Kovačeviću“, kazao je za Pobjedu Boris Muratović, odbornik DPS-a.

Nikšićki odbor Ure donio je odluku da uskrati podršku predsjedniku opštine Nikšić Marku Kovačeviću, nakon što je, kako su saopštili, odbio da se javnosti Crne Gore izvini zbog riječi izgovorenih u obraćanju povodom obilježavanja godišnjice bitke na Grahovcu, kojima je nedvosmisleno diskriminisao ljude drugih nacionalnih i ideoloških opredjeljenja. Ura je to odlučila nakon što je u skupštinsku proceduru ušla inicijativa „Evropskog tima za Nikšić“ za razrješenje Kovačevića „zbog izazivanja straha i nesigurnosti građana Nikšića zbog njegovog skandaloznog govora na Grahovcu, kada je zaprijetio da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.“

Glas Ure neće biti dovoljan „Evropskom timu za Nikšić“ za smjenu Kovačevića, već im za to fale još dva glasa, odnosno podrška 21-og odbornika, piše Pobjeda.

Muratović je kazao da je prijedlog za razrješenje Kovačevića „sada više usmjeren na njegove koalicione partnere, prije svih Uru i Demokrate“.

– Marko Kovačević i brojni predstavnici DF-a ranije su se u više navrata iskazali po nečemu što nije dobro i što na više načina ugrožava multikulturalni sklad i suživot u Nikšiću i Crnoj Gori, i udara na temelje onoga što je najveći benefit Crne Gore – građansko društvo. Tako da smo ovoga puta bukvalno prebacili loptu u njihovo dvorište i meni je drago da je Ura, iako smo ranije imali tri slične inicijative, konačno smogla snage da uskrati povjerenje Kovačeviću. Bolje ikad nego nikad – kazao je Muratović.

Istakao je da je sada „lopta u dvorištu Demokrata“.

– Da li će to uraditi Demokrate, vidjećemo. Ima još vremena da o tome razmisle, posebno nakon što se Ura odlučila za ovaj korak – kazao je Muratović.

Podsjetio je da, i nakon odluke Ure, još nema dovoljno odborničkih glasova za smjenu Kovačevića.

– Opozicija koja je i ranije bila na istom fonu ima 18 odbornika od 41, a sada sa Urom 19 glasova za smjenu Kovačevića. Za bilo kakvu većinu potrebna su još dva, odnosno ukupno 21 odbornik – objasnio je Muratović.

Prema njegovim riječima, velika je nepoznanica što će se dešavati u narednim danima.

– Demokrate imaju još vremena da pokažu da se ne zalažu samo deklarativno za evropske i građanske tekovine koje pokušavaju svojim programom i pukom retorikom propagirati, već da i suštinski pokažu da su na strani građanske, evropske, multikulturalne i multinacionalne Crne Gore i da samim tim, po ugledu na Uru, uskrate povjerenje Marku Kovačeviću – istakao je Muratović.

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za 25. jun ali nijesu htjeli da traže izmjenu dnevnog reda, već posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o smjeni Kovačevića.

– Na ovoj sjednici biće 25 tačaka dnevnog reda i vjerovatno bi, kao i prethodna dva puta, oni pokušali tu tačku maći sa dnevnog reda. Nijesmo htjeli da to ostane u sjenci ovih 25 tačaka, već smo tražili sazivanje posebne sjednice. Predsjednik SO ima rok od 15 dana da sazove sjednicu, i on ističe 7. jula, onda ima još 15 dana da zakaže narednu sjednicu. Mislimo da je ovo nešto što je veoma bitno i da se glave neće ohladiti i zaboraviti na najgori istup do sada aktuelnog predsjednika, iako ih je imao mnogo i ranije. Želimo posebnu sjednicu da posvetimo ovom pitanju – kazao je Muratović.

Rekao je da je „sramotna besjeda Kovačevića izazvala strah i paniku kod svih građana i građanki Nikšića, koji ne razmišljaju poput Kovačevića“.

Nikšićki odbor Ure na sjednici u petak donio je odluku da uskrati podršku Kovačeviću.

– Nakon što je odbio da se javnosti Crne Gore izvini za riječi izgovorene u obraćanju povodom obilježavanja godišnjice bitke na Grahovcu, kojima je nedvosmisleno diskriminisao ljude drugih nacionalnih i ideoloških opredjeljenja, jasno je da više ne može imati našu podršku – saopštili su iz nikšićkog odbora Ure.

Navode da je Kovačević dobio mandat da bude predsjednik opštine u službi svih građanki i građana Nikšića, bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje, a ne, kako su saopštili, „da plasira šovinističke i uvredljive izjave kojima se narušavaju svi mukotrpni napori na izgradnji pomirenja u Crnoj Gori i konstantno podstiču tenzije i mržnja koje razgrađuju građansko biće naše države.“

Pozvali su sve građanske partije, prije svih Demokrate, koje su konstituenti vlasti u Nikšiću, da, ako drže do građanskih i evropskih vrijednosti koje zastupaju, učine isto i uskrate podršku Kovačeviću.

Saopštili su da, ne sporeći rezultate ostvarene u korektnoj saradnji sa predstavnicima lokalne uprave u protekle tri godine, kao izlaz iz trenutne situacije vide dva rješenja – prvo, da aktuelna većina u lokalnom parlamentu predloži novog predsjednika opštine koji će biti predsjednik svih građanki i građana, i koji neće svojim zapaljivim govorima diskriminisati bilo koga, i drugo – da se skrati mandat skupštini i ide na nove lokalne izbore.

Komentarišući inicijativu DPS-a, iz Ure ističu da je upravo DPS uništio Nikšić, ostavio milionske dugove i poharan grad. Navode da su upravo u tom periodu na najvažnijim državnim pozicijama bili Nikšićani, „počev od gospodina Đukanovića pa nadalje, a Nikšićanke i Nikšićani dobro vide kako su se oni odužili svom gradu“.

– Prema tome, našu podršku ne mogu imati oni koji su uništavali Nikšić, niti oni koji zastupaju stavove kojima podstiču nacionalne i vjerske tenzije – zaključili su iz Ure.

„Evropski tim za Nikšić“ 18. juna podnio je prijedlog za razrješenje Kovačevića. Istakli su da je Kovačević 13. juna na Grahovcu u govoru pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom. Naveli su i da su razrješenje Kovačevića predložili i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu.

– Prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, i ne prvi put, koje su svojstvene portparolima fašizma i raspirivačima mržnje, zahtijevaju hitno razrješenje dotičnog – naveli su u saopštenju i dodali da je njihova inicijativa opravdana i da ima pravno utemeljenje.

To, kako su dodali, pokazuje i reakcija Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je protiv Kovačevića formiralo predmet

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Пунут ћете му у пркно! Ништа срамно нит је рекао нити учинио, а то што покушавате је и срамно и за сваку осуду!