КОВАЧЕВИЋ: НИКШИЋ – ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2030. ГОДИНЕ ЗНАЧАЈНА ПРИЧА ЗА ЦИЈЕЛУ ЦРНУ ГОРУ

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић говорио је на првој конференцији о иницијативи Никшић – Европска престоница културе 2030, која је одржана у Технополису.

„Никшић – Европска престоница културе није идеја која је новорођена или није постојала раније. То говори о чињеници да је то једна тема која нас све као локалну заједницу али и читаво друштво у Црној Гори обједињује, или нас може сабрати и ујединити више него што је то до сада био случај“, казао је предсједник Ковачевић.

Ковачевић подсјећа да су створени одређени предуслови за покретање ове иницијативе.

„Оно што је посебно важно јесте да смо на посљедњој скупштини у претходној години усвојили ову иницијативу и то без гласова против, што је веома важно. Читава политичка структура у локалном парламенту подржала је ову иницијативу, без обзира на све остале разлике које међу нама постоје. Ја сам ту иницијативу упутио Влади Црне Горе, премијеру Спајићу, а претходно смо господин Вуковић и ја – у разговору са министарком културе, а након тога и разговору који сам обавио са министарком просвјете и науке – обезбиједили подршку тих ресорних министарстава, која нам је важна за ову причу“, истакао је он.

Секретар секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање Дејан Ивановић увјерен је да ће ово бити не само највећи пројекат у Никшићу него и у Црној Гори, што ће представљати и важан корак на путу ка ЕУ.

„Оно што бих желио посебно истаћи јесте да би освајање ове титуле оставило трајан печат на друштво и економију. Наш град би постао примамљива културна и туристичка дестинација и мјесто гдје се сусрећу људи различитих културних идентитета, чиме се отварају врата за међународну сарадњу и размјену“, рекао је, између осталог, секретар Ивановић.

Ковачевић је још једном нагласио да су општинске институције подржале ову иницијативу, додајући значајну подршку Технополиса, који је уступио просторије за коришћење, и позвао цијелу локалну заједницу и шире да дâ допринос овој иницијативи.

Овом приликом отворена је и Канцеларија иницијативе Никшић 2030 – Европска престоница културе.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare