Ђоковић: Реконструкција убрзо!

Резултати које је Скупштина испоручила и рад Владе дају за право да до реконструкције Владе дође веома брзо, казао је у емисији “Линк” Радија Црне Горе шеф кабинета предсједника Скупштине Црне Горе Велимир Ђоковић.

“Лично се надам и очекујем реконструкцију Владе веома брзо. Резултати које је Скупштина испоручила и рад Владе дају за право да до реконструкције дође како је и планирано у овој години са тим што се не мора чекати крај године већ су услови зрели да до ње дође веома брзо”, казао је Ђоковић.

Сматра и да парламентарна већина може да се прошири и да буде, како каже, још снажнија.

Коментаришући најављене измјене Закона о држављанству и најаву премијера Милојка Спајића да неће бити омогућено гласање 10 година, Ђоковић каже да је то питање одавно требало ријешити.

Наводи да смо за вријеме власти ДПС-а имали грађане другог реда и да је питање измјена Закона о држављанству велики задатак за нову већину.

“Ово што је премијер предложио може да буде једна од опција или почетак неких разговора на ту тему”, казао је Ђоковић.

Коментаришући наводе да у коалицији НСД и ДНП постоје мимоилажења, Ђоковић каже да се ради о двије странке чији се програми у највећој мјери поклапају.

“Мислим да су наши односи коректни и да ће тако и остати”, казао је Ђоковић.

Миловић по Пословнику не може говорити у Скупштини

Коментаришући то што Колегијум предсједника Скупштине није дао сагласност да министар Андреј Миловић говори у Скупштини током расправе о његовој смјени, Ђоковић истиче да Пословник каже да сједници може да присуствује и предлагач то је премијер.

Због тога Ђоковић истиче да по пословнику нема простора да Миловић говори у Скупштини.

“Да ли ће се та одлука промијенити, ја то данас не бих могао да кажем и то остављам Колегијуму предсједника Скупштине”, казао је Ђоковић.

Опозиција се, како наводи, позива на праксу, а до сада смо имали два случаја смјене министара – Рашка Коњевића и Владимира Лепосавића.

“Ту о некој константној пракси не можемо да причамо, да ли ће се у овом случају донијети таква одлука или ћемо се стриктно држати Пословника оставимо то Колегијуму”, казао је Ђоковић.

Коментаришући формирања нових партија, Ђоковић каже, да то говори о слободи мишљења и томе да је и политика жив организам.

“То што је Душко Марковић, као бивши високи државни и високи функционер ДПС-а, формирао партију остављам грађанима да дају суд о томе. То формирање партије на чијем је челу бивши функционер ДПС-а говори о томе да је много тога у ДПС-у било зрело за промјену”, истиче Ђоковић.

До краја седмице могуће рјешење за Подгорицу

Када је ријеч о могућој партији Јакова Милатовића, Ђоковић каже да он има на то право као бивши функционер ПЕС-а, али је како додаје, важно да остане на принципима договора из 2020.

“Ја се искрено надам да ће доћи до договора у Подгорици. Није добро у политици ништа орочавати сада имамо најаве да ће се до краја седмице наћи рјешење ја се надам да хоће. Подгорица је на пола мандата и потребна јој је стабилност”, поручио је Ђоковић.

Шеста сједница Скупштине требало је још у мају да се одржи, одгађа се више пута, а Ђоковић каже да опозиција има право да критикује.

“Овај сазив Скупштине ради изузетном динамиком и даје изузетне резултате и тим критикама нема мјеста”, поручио је Ђоковић.

Каже да је сједницу само одгодио недостатак кворума и да ће се тачке доћи на дневни ред, те да критике нијесу оправдане.

“И та сједница ће свакако бити реализована и то неће оставити никакве негативне посљедице”, казао је Ђоковић.

Он сматра и да критике опозиције на то да се не одржавају контролна саслушања и да је ту незадовољство опозиције највеће.

“Рад у одборима се одређује у тим тијелима, а не на колегијуму предсједника Скупштине и то није мјесто за такве замјерке. Опозиција је у највећем броју тачака које предлажу уважена и оне су се нашле на самом пленуму” казао је Ђоковић и додао да до смјене власти 2020. није била такава ситуација.

“Сигурно да је сада амбијент много бољи”, казао је Ђоковић и додао да су и у Скупштини и у друштву сада бољи демократски услови.

Скупштина је, како каже, дала значајан допринос добијању ИБАР-а и наше европске будућности.

Ђоковић наводи и да је Скупштина у сталном засиједању и даје одговор на сва значајна питања у нашем друштву.

“Бројни закони именовања који су некада чекали годинама успјели су да се реализују током овог сазива Скупштине”, казао је Ђоковић и подсјетио да је и европски комесар Оливер Вархељи на томе честитао предсједнику Скупштине Андрији Мандићу.

Извор: https://t.ly/bXv3b

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare