ZBCG: OPTUŽNICA PROTIV MILA BOŽOVIĆA JE LAKRDIJA!

Jučerašnja odluka Vijeća sudija, da vrati optužnicu kojom je optužen Milo Božović, potvrda je onog na šta su iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) su kazivali od samog početka.

Milo Božović je, podsjećaju iz ove koalicije, uhapšen 13. aprila 2023. godine uz neviđenu medijsku pompu i razapinjanje kako je član OKG – a, i da su dokazi protiv njega toliko čvrsti da će do podizanja optužnice doći i prije roka predviđenog ZKP – om.

„Međutim, ne da nije došlo do toga, već je više nego očigledno da se Milo Božović nalazi u pritvoru deset mjeseci na osnovu opisnih indicija i poluglasina, što potvrdjuje naš stav da pojedini specijalni državni tužioci prvo hapse, a onda prikupljaju dokaze, ili ih pravnički kreče za neodržive optužnice“, navodi se u saopštenju ZBCG.

Tako je Vijeće sudija u dijelu optužnice koja se odnosi na Mila Božovića, naglašavaju u saopštenju, konstatovalo kontradiktornost i neodrživost činjeničnog opisa da je on postao pripadnik OKG 2019. godine i da je imao zadatak da kao poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije.

„Javnosti radi, Milo Božović 2019. godine nije bio poslanik u Skupštini Crne Gore, a samim tim ni član Odbora za bezbjednost i odbranu, već je to postao tek u decembru 2020. godine. Treba li podsjećati da je upravo Milo Božović kao menadžer opštine Budva u ljetnjim mjesecima 2020. godine bio hapšen i privođen upravo od strane onih ljudi sa kojima je optužen da su zajedno formirali kriminalnu organizaciju 2019. godine. Tako ispada da je Milo Božović 2019. godine dogovorio sa Lazovićem, Milovićem, i ostalim policijskim službenicima da ga godinu dana kasnije fizički maltretiraju, bacaju na pločnik ispred opštine Budva i određuju mu mjere tajnog nadzora i policijsko zadržavanje“, dodaje se u saopštenju.

Posebno iritira i činjenica da postupajući tužilac, istakli su iz ZBCG, dosad nije ponudio nijedan dokaz da je tzv. SKY pin bio u posjedu Mila Božovića, što dodatno ukazuje na neodrživost dijela optužnice koji se odnosi na njega.

„A kakva je optužnica najbolje će pokazati sljedeći citat Vijeća sudija: „ Dakle, imajući u vidu naprijed navedeno, optužnica ne sadrži jasne i valjane razloge u postojanju osnovane sumnje u odnosu na okrivljene, odnosno ne sadrži razloge koji bi zadovoljili nezavisnog posmatrača da vjeruje da je određeno lice, konkretno okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili svako krivično djelo koje je predmet optužbe”, ocijenilu sui z ove koalicije.

Posle ove konstacije iz ZBCG da vanraspravno vijeće Višeg suda ukine pritvor Milu Božoviću i uz odgovarajuće mjere nadzora omogući mu da se brani sa slobode.

„Sve drugo bi, nakon vraćanja optužnice, imalo politički motivisani progon gradonačelnika Budve i kršenje njegovih osnovnih građanski prava, jer se nalazi u pritvoru već deset mjeseci bez potvrđene optužnice. A pošto je rok za ispravljanje optužnice dva mjeseca, jasno je  da bi svaki sljedeći dan boravka Mila Božovića u istražnom zatvoru bio skandal i gruba zloupotreba suda i tužilaštva u postupku koji je opterećen političkom pozadinom“, zaključuje se u saopštenju koalicije ZBCG.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare