Vučić iz Njujorka: Jasno je zašto su pokrenuli rezoluciju, nisu oni glupi!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Njujorka. On će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Vučić je na početku obraćanja rekao da slijedi sastanak sa ruskim predstavnikom, a potom i predstavnicima Alžira i Egipta.

– Ovde radimo svoj posao koliko možemo uprkos svim poteškoćama. Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vijesti po pitanju nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa.  Ćutali su sve vrijeme, ali su se priklonili onima koji su jaki. Biće i onih koji će izdržavi pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu. Jedino što sam obećao ljudima je da da ćemo da se borimo i to neće biti bez rezultata.

– Mnogi koji će da glasaju za, pravdaće se da to rade za naše dobro, pa će da ponove praznu priču kako to nije kolektivna krivica naroda, a onda očekujte od petka i subote umirivanje situacije „Srbi su nam najveći prijatelji, da nastavimo kao da nije ništa bilo“. Ima desetak zemalja koje će tako da postupaju, koji su poslušnici nekih većih. Njemci će otvoriti sjednicu Skupštine, paradoks, kako se to dogodi posle Prvog i Drugog svketskog rata, da nam Njemačka sudi svojim uvodnim obraćanjem. Ja ću biti taj koji će da odgovori.

– Kao na traci primam ljude, borim se, biće još razočaranja za nas, ali šta da radite, to je život. Kad vam se žale zemlje koje su 50 puta veće od nas, da su pod pritiskom. Prljavu igru su odigrali crnogorski amandmani. Mislili su da smo glupi, mislili su da svako normalan ima pred svojim građanima opravdanje da Srbija nije kolektivni krivac. Možda bi oni ubjedili sve druge, ali mene nisu ubjedili. Mislili su da ću da prihvatim ono lakše i da sačuvam vlast. Znam da je to prevara, sve što su uradili je prevara, sve im trikove znam. Znam kako su planirani ti trikovi, o čemu ću govoriti dan posle. Ne preostaje nam ništa drugo, već da imamo vjeru u sebe i Boga, borićemo se do kraja, bez obzira na razočaranje. Hvala ljudima što su se ujedinili i to je za mene od velikog značaja. Nikada mi nije bilo teže i komplikovanije.

– Odgovoriću im snažno i onoliko hrabro, koliko hrabrosti i znanja imam. Odgovoriću im, borićemo se. Postavlja se pitanje, zbog čega se donosi rezolucija. Broj dva, koja je namjera i ko je donosi. Pod tri, a zašto u ovom trenutku? Pod četiri, hoće li to da ujedini bilo koga, ljude u BiH, u regionu. Ništa nije više podelili su region od ovakve odluke. Nikad goru odluku niko nije mogao da donese, kao Njemci i Sarajevo. Šta ste postigli time? Šta je rezultat? Šta ćete da radite sjutra, otvorili ste Pandorinu kutiju. Kad dođu rezolucije o Jasenovcu, protiv Njemaca? Hoćete tad imati iste principe, ili da to nije u skladu sa međunardnim pravom. Uzvratiću na svaki udarac i da im pokažem da će Srbija da se brani. Srbija ovde brani svoj obraz i slobodu.

– Mi podržavamo princip jedne Kine, kako god oni budu hteli da riješe pitanje Tajvana kao dio svoje teritorije, to je pitanje za njih, a mi imamo povjerenje Kine. Kina će uvijek imati apsolutnu podršku Srbije po pitanju Tajvana.

– Meni nije smetalo kada sam u Skupštini gledao ljude, neki su se krstili, neki su se klanjali, nikada mi nije smetalo ako neko vjeruje u Boga. Ja nisam neko ko je preveliki vjernik i ko svakog jutra ide u crkvu i na liturgiju, ali poštujem crkvu i da vjerujem u Boga. I otišao sam da se pomolim i da mi patrijarh da snage da se suprotstavimo. Da branimo svoju zemlju, Ako im je to zasmetalo, žao mi je. A to što mi prete, nije problem. Oni se Bogu mole da ja poginem ,a ja se molim za našu Srbiju. Različite su svetinje kojima se molimo. Oni se mole za moju smrt, a ja za život Srbije.

– Nisu oni rezoluciju pokrenuli jer su pametni, već što su htjeli da pokažu da će politički da kazne svakoga ko je nezavisan i druga stvar je kako da pokriju sebe oko Gaze, da bi pokazali da nisu antimuslimanski orijentisani,  a da po pitanju toga ništa ne urade. To je vezano i za odnos prema Rusiji.

– Ne mogu da prognoziram, to se mijenja iz sata u sat. Neće im biti lako, uvjereni su da će imati veliku podršku. Ja sam borac i boriću se do kraja. I dalje vjerujem da će biti iznenađeni rezultatom glasanja, a negdje sam već ja ukalkulisao sve koji se nisu javljali da će kao da nas razočaraju. Razočaraće naš narod, ali mene ne mogu da razočaraju.

(Novosti

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare