Ura pala sa vlasti u Ulcinju!

U novoj većini u ulcinjskom parlamentu neće biti mjesta za donedavno vladajući Građanski pokret URA, dok se Demokratska partija socijalista (DPS) u vlast vraća na velika vrata.

To je epilog višenedjeljnih zakulisanih radnji, medijskih prepucavanja i tajnih pregovora o formiranju nove većine, što je i dovelo do raspada do sada vladajuće koalicije u kojoj su bili URA, Demokratska partija (DP), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Albanska alternativa (AA) sa jedne i Forca sa druge strane.

Ulcinjski SD i SDP juče su prihvatili poziv Force, DP i DPS-a da zajedno formiraju novu lokalnu vlast u Ulcinju. Prema saznanjima “Vijesti”, mjesto predsjednika Opštine trebalo bi da pripadne Forci, a predsjednika Skupštine vjerovatno DPS-u.

Samim tim, propao je raniji pokušaj URA i opozicione Demokratske unije Albanaca (DUA) o kreiranju drugačije većine u parlamentu.

Nakon što su URA i DUA tajno zaključile sporazum o saradnji, Ćazim Hodžić i Naser Resulbegović, predsjednici ulcinjskih odbora SD i SDP, saopštili su 9. maja, povodom aktuelne političke situacije, da “sa žaljenjem” konstatuju da vlast konstituisana nakon izbora u martu 2022. godine više ne postoji. To je istog dana na konferenciji za novinare potvrdio i lider DP Fatmir Đeka.

Zatim su uslijedili pregovori, vanredni izbori nijesu bili opcija jer se nova većina nazirala od samog početka.

Nova većina zasada ima 18 odbornika od ukupno 33 koliko ima ulcinjski parlament – Forca, DP i DPS po pet, SD dva i SDP jedan.

Treba očekivati da će se novoj većini pridružiti i Bošnjačka stranka (BS), koja je u koaliciji sa DPS-om na izborima u martu 2022, osvojila jedan mandat.

Ako dođe do dogovora nove većine, u opozicionim klupama vjerovatno će ostati odbornici DUA, DSCG i Demokrata, a pridružiće im se i kolege iz URA i AA.

Predsjednik ulcinjske URA Omer Bajraktari, koji je i predsjednik Opštine, kazao je juče “da su pokušali da u ove dvije godine grade Ulcinj po mjeri svakog njegovog građanina i kao poželjnu destinaciju za turiste i posjetioce”.

“Svi su u vlasti bili maksimalno poštovani. Ali protivno našoj volji, vraćamo se u staru i dobro poznatu priču… Neke partije su svjesno, protiv interesa grada i zbog političkog inata, odlučile da zaustave jasan i pozitivan trend razvoja. Građani će ubrzo imati priliku da sve cijene”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

U jučerašnjem zajedničkom saopštenju ulcinjskih SD i SDP ističe se da su u cilju rješavanja krize lokalne vlasti koja je izazvana iznenadnim, jednostranim raskidom koalicionog sporazuma, donijeli odluku da prihvate poziv o formiranju nove lokalne vlasti, čiju će okosnicu činiti dosadašnji koalicioni partneri Forca, DP, SD i SDP uz podršku pet odbornika DPS-a.

Trvenja na ulcinjskoj političkoj pozornici počela su nešto oko mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje su pokrivali Bajraktari (URA) i Ardijan Mavrić (Forca).

Shodno koalicionom sporazumu, početkom juna URA je trebalo čelnu poziciju u naredne dvije godine, do redovnih izbora, da prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nezasita Dritanga, vazda gladan vlasti, a misli da moze da ucjenjuje. On je mrtvi i porazeni DPS reanimirao, svojom pohlepom za foteljom.