Siniša Mali: VIJESTI lupaju gluposti!

Srpski ministar finansija Siniša Mali reagovao je na tekst koji su danas objavile podgoričke „Vijesti“ pod naslovom „Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad“.

„Svakakve gluposti i izmišljotine smo čuli do sada, ali tolike gluposti i laži, kao one koje su danas objavile crnogorske „Vijesti“ u tekstu „Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad“ nisam skoro imao prilike da vidim. Republika Srbija od 2012. godine sprovodi sopstvenu odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku i ima svoj ekonomski program, te nam nikakvo preuzimanje tuđih programa nije potrebno. Uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi i svim globalnim izazovima, pokazali smo da je srpska ekonomija jaka i uspjeli smo da očuvamo makroekonomsku stabilnost, što potvrđuju i najkredibilnije finansijske institucije poput MMF-a i rejting agencija. Uspjeli smo da smanjimo nezaposlenost na rekordno nizak nivo, da povećamo zaposlenost, da iz godine u godinu raste priliv stranih direktnih investicija, koji je samo u prošloj godini iznosio 4,5 milijardi evra“, navodi ministar na Fejsbuku.

Kako navodi, ekonomsku snagu Srbije možete da vidite i po tome što je vrijednost BDP-a Srbije 2023. godine iznosila 69.5 milijardi evra a svi zajedno na Zapadnom Balkanu imaju manje.

„Albanija, Crna Gora, BiH, Sjeverna Makedonija, imaju više stanovnika nego Srbija, pa opet Srbija ima 69,5 milijardi evra BDP-a, a oni zajedno 67 milijardi. Srbija je lider i u privlačenju stranih direktnih investicija, s obzirom na to da dvije trećine svih investicija u regionu Zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju, 63 odsto svih SDI. Sve to potvrđuje koliko je Srbija ekonomski snažna“, dodaje Mali.

Dodaje i da će Srbija nastaviti da vodi svoju odgovornu ekonomsku politiku a uz sprovođenje programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“, završićemo planirani investicioni ciklus i ispuniti obećanje koje smo dali građanima Srbije da će do kraja 2027. godine prosječna plata u Srbiji biti 1.400 evra, prosječna penzija 650 evra, i minimalna zarada takođe 650 evra. Javne finansije će ostati stabilne, a javni dug neće preći 60 odsto BDP-a“, zaključuje ministar Mali.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare