Rajić: Spajić Demokrate postavio na mjesto!

Na crnogorskoj političkoj sceni se izvjesno mogu očekivati preslaganja, nakon sjednice Vlade na kojoj je premijer Milojko Spajić uspio da postavi svog kandidata za v.d. direktora policije.

To je za BORBU ocijenio geopolitičar Predrag Rajić i konstatovao da je Spajić uspio da postavi Demokrate na mjesto mlađeg partnera u 44. Vladi Crne Gore.

Prema njegovim riječima, premijer će u nekom momentu uvesti Bošnjačku stranku i dva manjinska poslanika u vlast čime će majorizovati partiju Alekse Bečića od čijih poslanika više ne bi zavisila  podrška njegovoj vladi.

Rajić smatra da se Demokrate nalaze u delikatnoj poziciji koju usložnjava sve izraženije partijsko nejedinstvo.

– Demokrate su u prilično nezgodnoj poziciji, a Spajić  to zna i sve vrijeme vrlo mudro trguje sa tim da li će pozvati BS u Vladu ili neće i on je uspio Demokrate da postavi na mjesto mlađeg partnera. Pritom se ispostavlja da Demokrate nisu ni same po sebi jedinstvene po tom stavu. Kako sada stvari stoje djeluje da većina i nije za to da se vlada napušta čime se dovodi u pitanje i pozicija Alekse Bečića –  naveo je Rajić i dodao da se u Demokratskoj Crnoj Gori uočavaju naznake unutrašnjih sukoba.

– To već sada izlazi na površinu Bečićevim i Šaranovićevim bojkotovanjem sjednice Vlade i pojavljivanjem Koprivice, Krapovića i Martinovića. To govori da nema jedinstvenog stava među Demokratama u kom pravcu ići da li napustiti Vladu  ili ne. Mislim da bi Spajić  objeručke prihvatio napuštanje Vlade od strane Demokrata, zato što bi vjerovatno insistirao na tome da BS uđe u vladu zajedno sa preostalim manjinskim poslanicima, moguće čak i sa SD-om i tako nadomjestio taj broj poslanika koji više ne bi podržavao vladu, uz pretpostavku da svi poslanici Demokrata podrže odluku o napuštanju vlade. Spajić bi u tom slučaju sa pozicije vlasti gledao koliko god može da penetrira u biračko tijelo Demokrata koje je slično – konstatovao je Rajić.

Sa druge strane, ako Demokrate ostanu u Vladi nakon svega onda je, prema Rajićevom mišljenju, jasno da su prihvatili podređenu ulogu u odnosu na PES posle vrlo teških riječi.

– Šaranović je optužio Spajića za krivično djelo, ne samo za nelegitimno već i nelegalno postupanje. Ostajanjem u vladi pitanje bi bilo kakav bi više autoritet imale Demokrate unutar sopstvene partije a i na političkoj sceni. Kada se tako teške riječi kažu, očekuje se neka posledica. U suprotnom gubite prostor da u nekom narednom periodu iznesete neki ozbiljniji stav, jer vas ljudi neće uzimati za ozbiljno – poručio je Rajić.

Spajić u etapama uspio da ojača svoju poziciju, izlazak Milatovića ga nije oslabio

Rajić je istakao da se Milojko Spajić pokazao kao jako sposoban političar koji je uspio planski u etapama da ojača svoju poziciju.

– Izlazak Jakova Milatovića iz PES-a ga očigledno nije oslabio još uvijek. Svi narodni poslanici, izuzev dva koji su ranije otišli iz PES-a, su ostali uz Spajića, kao i manje-više svi odbori izuzev podgoričkog, dijela barskog i predsjednika Opštine Danilovgrad. Uspio je po dubuni da zadrži kadar uz sebe. Interesantan je i njegov manevar sa Milovićem i sada vidimo kako je uspio, fudbalskim žargonom rečeno, da predribla Bečića kada je riječ o bezbjednosnom sektoru. Očekivalo se da će Demokrate po dubini dobiti mogućnost da kadrovski urede taj sektor koji im je pripao koalicionim sporazumom, međutim, ispostavilo se da je Spajić čekao priliku da ih dovede pred svršen čin  i da na mjestu direktora policije postavi čovjeka koji je njemu blizak i njegovoj političkoj opciji – rekao je geopolitičar.

PES i ZBCG dobro sarađuju, nema prepreka za rekonstrukciju 

Kako je podvukao Rajić, premijer Spajić će prihvatiti ulazak kolaicije ZBCG u Vladu, što predstavlja ločičan slijed događaja nakon uspostavljanja funkcionalne saradnje imeđu PES-a i ZBCG.

– Spajić se trudi se da ima korektne odnose sa ZBCG i nisam primijetio neke nesuglasice između njega i Andrije Mandića i Milana Kneževića. To se pokazalo i u situacijama kada je Mandić bio na tapetu DPS-a zbog isticanja srpske narodne zastave i posjete Milorada Dodika – kazao je Rajić i istakao da između  PES-a i ZBCG-a nisu povlačeni potezi koji bi mogli da se protumače kao atak jednih na druge.

– Sve to uslovljava Spajićeva dobra procjena da ne može dobiti ništa u političkom sukobu sa ZBCG-om, kao i da može da profitira iz eventualnog sukoba sa Demokratama i da mu je to čak bilo vrijedno rizika. Spajić i PES će insistirati da ZBCG u punom kapacitetu uđe u Vladu, jer Spajićevo biračko tijelo i tijelo ZBCG-a se donekle preklapaju, ali nije to tako preklapanje kao što  djeluje na prvi pogled. PES je prilično širok front i oni su dobili neke birače DPS-a, Demokrata, URE i neke neopredijeljene raznih opcija, ali kada mjerimo rezultat ne djeluje da se previše glasova prelilo iz bivšeg DF-a ka PES-u. Tu su jasno podijeljene stvari. S jedne strane kod Spajića ne postoji neka velika opasnost da neki veliki broj njegovih birača sjutra ode ka ZBCG-u, već bi otišli ka Milatoviću i nekoj srednjeputaškoj opciji, a i s druge strane ne djeluje kao realna opasnost za ZBCG odlazak njihovih birača kao PES-u, jer tu postoji prilično jasna distinkcija na toj etiketskoj politici. Zato Spajiću ne smeta ZBCG, jer se sa njima najmanje preklapa u odnosu na Demokrate, URA-u i DPS čije birače će željeti da zahvati što više može u narednom periodu.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kakav autoritet Demonkrata, koji su posle onakve medjusobne najprizemnije pljuvacine sa URA-om, na izbore izasli sa njima i to pod sloganom „casno se broji“. Oni se sprdaju sa ovim narodom i njegovim moralom, razumom, cascu