Radunović o Mirkoviću: Pokazao je da je dobar diplomata….

Na današnjoj sjednici Odbora za međunarodne odbore i iseljenike poslanici daju mišljenje o imenovanju Jovana Mirkovića u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a dnevni red je dopunjen predlogom Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini koji je podnio poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, inicijativom za formiranje grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa parlamentom Japana i izmjenom pravilnika o radnim grupama prijateljstva Skupštine n predlog šefa parlamenta

Mirković je, na početku svog izlaganja, je kazao da je bio na usavršavanju u Zagrebu, Moskvi, Kopenhagenu i Šćećinu, a doktorirao je fiziku u Moskvi.

Istakao je da se je bio ambasador Cne Gore u Japanu u periodu od 2014. do 2018. godine, ali i iznio kratak istorijat odnosa Crne Gore i SAD.

„Crna Gora mora odabrati put razvoja na bazi znanja, a za to je potrebna intenzivnija međunarodna saradnja u oblastima tehnologije, inovacija, zelenih politika, nauke i obrazovanja“, rekao je Mirković.

Zirojević je najavio podršku Mirkovićevoj kandidaturi i postavio pitanje šta se dešava sa kandidaturom Stanice Anđić za mejsto ambasadorke u Austriji.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović je poručio da je Crna Gora dobila pravog diplomatu jer je „bio prihvaćen i u Đukanovićevom režimu, i u ovom novom“.

Aleksandra Vuković Kuč iz Demokratske partije socijalista (DPS) je Mirkovića pitala kako posmatra trenutnu američku spoljnu politiku prema regionu i šta misli o tome da Crna Gora, pored ambasadora u SAD treba da ima i lobiste.

Odgovarajući na njena pitanja, Mirković je ukazao da SAD žele da stabilizuju Zapadni Balkan i da taj region što prije bude dio Evropske unije (EU).

„Ono što smo primijetili je da je Kina imala izuzetan ekonomski rast i da je prerasla u glavnog rivala na globalnoj ekonomskoj sceni“, poručio je on.

Mirković je dodao da bi predložio Ministarstvu vanjskih poslova da razmotri mogućnost da crnogorski građani koji su stekli dobru reputaciju i koji imaju volju da pomognu budu počasni konzuli ili nerezidentni ambasadori, a da ne budu zaposleni u ministarstvu.

„Danas je diplomatija sve više u sferi meke moći. Ne možete se oslanjati samo na profesionalce. Uticaj preko kulture i zabave je sve veći“, rekao je on.

Vuković Kuč je poručila da će njena partija, iako je do sad imala princip da podržava samo karijerne diplomate, ovog puta prekršiti to pravilo i glasati za Mirkovića.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare