PROJEKAT „PREKOGRANIČNA RUTA – ZELENE OČI“ UNAPRIJEDIĆE TURISTIČKU PONUDU OD NIKŠIĆA DO NOVOG PAZARA

Predstavnici Opštine Nikšić na pres-konferenciji u IPC „Tehnopolis“ predstavili su projekat „Prekogranična ruta – Zelene oči“ – RESET, koji se finansira u okviru prekograničnog programa Evropske unije „Srbija – Crna Gora“.

Partneri u projektu su Opština Nikšić i Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara, dok je Turistička organizacija Nikšić pridruženi partner.

Na pres-konferenciji koordinatorka projekta Maja Radoičić je govorila o očekivanim rezultatima i aktivnostima projekta.„Realizacija projekta će trajati 24 mjeseca, a ukupan budžet je 179.249,41 €, od čega je 77% doprinos EU, a 23% doprinos partnera u projektu.

Pored kreiranja nove turističke rute i štampanja mape turističkih resursa, u okviru projekta će se realizovati brojne aktivnosti, kao što su: otvaranje turističkog info punkta u Nikšiću, nabavka turističkog katamarana za jezero Gazivode u Novom Pazaru, opremanje prostora pored jezera Krupac u Nikšiću i jezera Gazivode u Novom Pazaru, organizacija edukativnih radionica za turističke poslenike, stvaranje prekogranične turističke mreže, organizovanje akademske konferencije o jezerskom turizmu, razvoj mobilne aplikacije za novu turističku rutu, izrada turističkog promotivnog videa – Digital Storytelling, kao i organizacija dvije promotivne pilot-ture pri kraju projekta“, istakla je Radoičić.

Načelnica Direkcije za bilateralne prekogranične programe u Ministarstvu evropskih poslova Nada Pejović upoznala je učesnike konferencije sa programom prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora.„Saradnja je, uz podršku Evropske unije, počela 2008. godine i predstavlja temelj održivog razvoja. Od početka samog programa prekogranične saradnje do sada smo imali ukupno šest javnih poziva, u okviru kojih su podržana 63 projekta, čija je ukupna vrijednost 15 miliona evra“, poručila je Pejović.Direktor TO Nikšić Mitar Barać govorio je o značaju projekta, kao i o ulozi Turističke organizacije u realizaciji planiranih aktivnosti.

„Ovaj projekat će dodatno doprinijeti razvoju turizma kod nas i izuzetno je značajan iz više razloga, prije svega, jer se radi o prekograničnoj saradnji, gdje je uključeno osam opština. Uvezujući se na taj način, stvaramo jedan novi turistički proizvod, što je i cilj ovog projekta, koji se savršeno uklapa i u strategiju razvoja turizma Crne Gore“, istakao je Barać.

Pres konferenciji prisustvovali su šef kabineta gradonačelnika Kovačevića Marko Perućica i potpredsednik Mitar Goranović.

FOTO: Opština Nikšić

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare