ПРОЈЕКАТ „ПРЕКОГРАНИЧНА РУТА – ЗЕЛЕНЕ ОЧИ“ УНАПРИЈЕДИЋЕ ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ ОД НИКШИЋА ДО НОВОГ ПАЗАРА

Представници Општине Никшић на прес-конференцији у ИПЦ „Технополис“ представили су пројекат „Прекогранична рута – Зелене очи“ – RESET, који се финансира у оквиру прекограничног програма Европске уније „Србија – Црна Гора“.

Партнери у пројекту су Општина Никшић и Регионална туристичка организација Санџак из Новог Пазара, док је Туристичка организација Никшић придружени партнер.

На прес-конференцији координаторка пројекта Маја Радоичић је говорила о очекиваним резултатима и активностима пројекта.„Реализација пројекта ће трајати 24 мјесеца, а укупан буџет је 179.249,41 €, од чега је 77% допринос ЕУ, а 23% допринос партнера у пројекту.

Поред креирања нове туристичке руте и штампања мапе туристичких ресурса, у оквиру пројекта ће се реализовати бројне активности, као што су: отварање туристичког инфо пункта у Никшићу, набавка туристичког катамарана за језеро Газиводе у Новом Пазару, опремање простора поред језера Крупац у Никшићу и језера Газиводе у Новом Пазару, организација едукативних радионица за туристичке посленике, стварање прекограничне туристичке мреже, организовање академске конференције о језерском туризму, развој мобилне апликације за нову туристичку руту, израда туристичког промотивног видеа – Digital Storytelling, као и организација двије промотивне пилот-туре при крају пројекта“, истакла је Радоичић.

Начелница Дирекције за билатералне прекограничне програме у Министарству европских послова Нада Пејовић упознала је учеснике конференције са програмом прекограничне сарадње Србија – Црна Гора.„Сарадња је, уз подршку Европске уније, почела 2008. године и представља темељ одрживог развоја. Од почетка самог програма прекограничне сарадње до сада смо имали укупно шест јавних позива, у оквиру којих су подржана 63 пројекта, чија је укупна вриједност 15 милиона евра“, поручила је Пејовић.Директор ТО Никшић Митар Бараћ говорио је о значају пројекта, као и о улози Туристичке организације у реализацији планираних активности.

„Овај пројекат ће додатно допринијети развоју туризма код нас и изузетно је значајан из више разлога, прије свега, јер се ради о прекограничној сарадњи, гдје је укључено осам општина. Увезујући се на тај начин, стварамо један нови туристички производ, што је и циљ овог пројекта, који се савршено уклапа и у стратегију развоја туризма Црне Горе“, истакао је Бараћ.

Прес конференцији присуствовали су шеф кабинета градоначелника Ковачевића Марко Перућица и потпредседник Митар Горановић.

ФОТО: Општина Никшић

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare