Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић састао се данас са Њ.Е. Јожефом Неђешијем, амбасадором Мађарске у Црној Гори.

Предсједник Мандић је, прије свега, амбасадору пожелио добродошлицу у Скупштину Црне Горе, присјећајући се његове прве званичне посјете Будимпешти током које је имао срдачан разговор са предсједником мађарског парламента Ласлом Ковером којег је окарактерисао као искреног мађарског патриоту.

Предсједник Скупштине је истакао да је сарадња са Мађарском од стратешког значаја за Црну Гору, те додао да је намјера нове власти да се посвети капиталним инфраструктурним пројектима као што су изградња нове дионице аутопута, реконструкција пруге Београд-Бар, као и ревитализација Луке Бар која има потенцијал да постане алтернатива великим европским лукама.

Амбасадор Неђеши је истакао да бројне мађарске компаније инвестирају у банкарски, телекомуникациони и туристички сектор Црне Горе и да је у обостраном интересу наставак економске сарадње.

Амбасадор је предсједнику Скупштине пренио и жељу Републике Мађарске да подигне споменик погинулим морнарима и официрима са бојног брода Зента који је потопљен 1914. године од стране француског ратног брода надомак Петровца. Неђеши је истакао да су преживјели поморци учествовали у обнављању цркве Св. Недеље, што чини својеврстан печат помирења и добрих односа које Црна Гора и Мађарска од тада баштине.

Предсједник Мандић је истакао да он лично, а вјерује и цијела Скупштина Црне Горе снажно подржава подизање спомен обиљежја погинулим морнарима и официрима на прикладном мјесту у Петровцу, као што је договорено са руководством Општине Будва и Министарством одбране, јер би се на тај начин одало поштовање људима који су часно погинули вршећи своју војничку дужност и доказало да историја не треба да нас раздваја, већ да поучени искуством чинимо све да изградимо друштво помирења и стабилности.

Предсједник Мандић је изразио задовољство што ће се сходно разговору који је имао са г. Ласлом Ковером у новембру претходне године реализовати званична посјета предсједника мађарског парламента Црној Гори у другој половини 2024.

Извор: https://rb.gy/854uwv

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare