Предсједник Матице Боке: Хрватски министре, доста смо ратовали, вријеме је да сарађујемо!

Иван Старчевић предсједник Управног Одбора Матице Боке и члан Управног Одбора Михољског збора био је гост емисије Српске РТВ ,,Са Српском у центар”. Теме емисије су између осталог биле и суживот народа у Боки, долазак министара из Хрватске, брод Јадран али и плоча у Морињу.


Старчевић је коментарисао и долазак хрватских министара као и саопштење које је изазавало посебну пажњу медија. Истакао је да је Бока увијек била синтеза и симбиоза склада и како је навео свега онога што ваља, међутим по његовим ријечима некоме очигледно тај склад смета.

„Прије неки дан сам добио информацију да је хидрографски институт Републике Хрватске направио карту на којој пише Јадранско море, Хрватска а испод тога пише Бока Которска, па докле ћемо са тим претензијама, јесмо ли ратовали довољно, јесмо ли завршили са тим причама? Ајде да живимо, ајде да пјевамо сви заједно ону „адио маре…“.


Старчевић је поручио да неке ствари дубоко вријеђају и повређују народ Боке.

„Значи ако је неко изјавио да сваки камен у Боки Которској говори Хрватски , а да је при томе заборавио да говори и Српски , у данашњем дијелу и црногорски и италијански и француски и њемачки и који год да је језик. То је аутоматски једно претенденциозно и тенденциозно тумачење неких изјава, наводи Старчевић.


Дотакао се и теме школског брода „Јадран“ , наводећи да је брод направила бивша краљевина Југославија, те да је јадранска стража покренула иницијативу да се гради један такав брод, међутим како је казао она није могла да сакупи довољно средстава, те је средства додала Краљевина Југославија.

„Дође неко и каже: Ваш школски брод „Јадран“ није ваш него је наш? Чекајте је ли завршено неко питање сукцесије, је ли брод био гдје је био, је ли испоштовали смо нека правила они су добили што су добили, Србија је добила што је добила Црна Гора , Македонија, сви су добили нешто, и сад одједном ми испадосмо лопови”.


Говорећи о присвајању Боке, Старчевић је оцијенио да је преко 99% културне баштине хришћанско које припада свим бокељима. Дотакао се и плоче у Морињу , оцјењујући да држава Црна Гора доноси акте које не може да спроведе на својој територији.

„Један орган је Министарство одбране на чијој територији се налази та спорна табла. На другој страни имамо министарство које каже та табла треба да се уклони. И сад једно министарство против друго, као да смо двије различите државе”.

Казао да сумња да је то само како је навео „црногорски наум“

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

HRVATSKA JE IZNELA IZ JUGOSLAVIJE,A DA NIŠTA NIJE UNELA,NI U PRVU A NI U DRUGU JUGOSLAVIJU,SADA BI I BROD DA UZME,I JOŠ DODATNO PONIŽAVA NAROD CRNE GORE.

Posljednji uredio 8 mjeseci prije od Zvezdanko

Bojim se samo, kakva je ova vlast, a posebno ministar MVP i ministar MO, da ce brod Jadran pokloniti Hrvatskoj a da ce sramna ploca u Morinju cekati neku novu Vladu, koja ce imati dostojanstva da ne pljuje po Crnoj Gori