ODRŽAN ŠESNAESTI „ŽENSKI PARLAMENT“; Ovogodišnja tema bila je Stanje ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović, otvarajući šesnaesto zasijedanje „Ženskog parlamenta“, istakao je da međunarodni partneri često sa pravom hvale naš zakonodavni okvir, ali da Crna Gora i dalje kaska kada je u pitanju implementacija usvojenih zakona. Potpredsjednik je naveo da je crnogorsko društvo, pored značajnih promjena, i dalje u velikoj mjeri patrijarhalno, te da takvi obrasci ponašanja utiču na kreiranje barijera za žene u oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i pristup resursima, što, kako je rekao, ograničava njihov lični i profesionalni razvoj.

„Ne smijem, niti želim, da izostavim i značajan doprinos ekonomiji koji žene pružaju kroz neplaćeni rad u kući i brigu o članovima porodice. Ovaj rad i dalje vrlo često ostaje nevidljiv i nepriznat, a ženama ostavlja znatno manje slobodnog vremena nego što je to slučaj kod muškaraca, kazao je Pejović i dodao da su diskriminacija i zavisnost često propraćene nasiljem nad ženama – fizičkim, psihičkim i nasiljem u online sferi. „Skupština mora prepoznati ključnu ulogu koju ima u otklanjanju rodne nejednakosti i omogućavanju uslova za jednako učešće žena i muškaraca u svim oblicima društvenog djelovanja. Kao predstavničko tijelo, mora raditi na povećanju učešća žena u njenom sastavu, jer nekoliko žena u politici mijenja žene, ali mnogo žena u politici mijenja politiku“, zaključio je potpredsjednik Pejović.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković ponovio je da uz znake napretka ipak postoje strukturni problemi koji i dalje uslovljavaju disparitet u brojnim sektorima i politikama, čiji je zajednički imenitelj manjak prisustva i uticaja žena na mjestima na kojima se donose strateške odluke i upravlja ključnim resursima države i društva.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare