Njemačka neće u sukob sa Rusijom! Drugi svjetski rat im za nauk!

Njemačka će nastaviti da uliva novac u Ukrajinu, ali neće učiniti ništa što Berlin dovodi u direktan sukob sa Rusijom, obećao je kancelar Olaf Šolc.

Njemački lider je povukao crvenu liniju u tekstu objavljenom u četvrtak u „Ekonomistu“, stavljajući se tako u oštru suprotnost stavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji smatra da se ne smije isključiti opcija slanja NATO trupa na teren u Ukrajini.

„Važno je da bude kristalno jasno da NATO ne traži konfrontaciju sa Rusijom – i da nećemo učiniti ništa što bi moglo da nas pretvori u direktnu stranu u ovom sukobu“, naglasio je Šolc.

Kancelar je govorio o sve većoj vojnoj potrošnji svoje države i spremnosti da stacionira vojnike van svojih granica, u Litvaniji, blizu granice sa ključnim ruskim saveznikom Bjelorusijom. Za razliku od Adolfa Hitlera, „ovaj put su njemačke trupe došle u miru, da brane slobodu i da odvrate imperijalističkog agresora“, napisao je Šolc.

Rusko rukovodstvo negira da je osvajanje cilj vojne kampanje protiv Ukrajine, već insistira da se isključivo suprotstavlja prijetnji po svoju nacionalnu bezbjednost zbog širenja NATO-a u Evropi i sve većeg prisustva Alijanse u Ukrajini nakon oružanog puča u Kijevu 2014. godine.

Kancelar smatra da je suprotstavljanje Rusiji imalo objedinjujući i okrepljujući efekat na EU i NATO.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Одавно они ратују и против нас и против Русије али није далеко дан када ће се опет над Рајхстагом виорити застава побједника!