Neće biti nazad! Ako se glasa za rezoluciju, odnosi Srbije i Crne Gore biće gotovo prekinuti!

Ukoliko Podgorica, kao što je najavio premijer Crne Gore Milojko Spajić, podrži Rezoluciju o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija kojom se Srbima lijepi etiketa genocidnog naroda, odnosi dvije države biće trajno narušeni. Podizanje ruke za ovaj dokument, čiji su inicijatori Njemačka i Ruanda, još jedno je „zabadanje noža u leđa“ crnogorske vlasti Srbiji i pored toga što trećinu stanovnika u zemlji pod Lovćenom čine naši sunarodnici.

Nisku antisrpskih odluka i poteza otpočeo je prethodni režim Mila Đukanovića, koji je u svakom smislu Srbe držao na margini. Za njegovog vakta donijeta je Rezolucija o Srebrenici u crnogorskoj skupštini, slate su delegacije na proslavu „Oluje“ u Hrvatsku, priznata je lažna država Kosovo, progonjeno monaštvo i otimana imovina SPC. Taj ritam nastavljen za vrijeme Zdravka Krivokapića koji je, u najvećoj mjeri zahvaljujući glasovima Srba i litijama srušio trodecenijskog vladara. I u njegovo vrijeme je doneijta još jedna rezolucija o Srebrenici u parlamentu, a istim putem korača i Spajić otvoreno govoreći: „Ja sam prozapadni čovjek“, pa ne gine podrška Prištini i kada se bude odlučivalo o članstvu u Savejtu Evrope. Osim, ako Zapad ne kaže drugačije.

Potpredsjednik srpske vlade Ivica Dačić rekao je da je najava da će Crna Gora glasati za rezoluciju sramna i nečuvena.

– Nevjerovatno je da zemlja u kojoj Srbi čine više od trećine stanovništva glasa za rezoluciju kojom se upravo Srbi predstavljaju kao genocidan narod. Pritom je Vlada Crne Gore i došla na vlast najviše zahvaljujući Srbima i njihovoj borbi na čuvenim litijama – istakao je Dačić.

Crnogorski premijer je najavio da će glasati za tu, ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid. Ipak, za inicijativu da se usvoji rezolucija o genocidu u Jasenovcu, koju je pokrenuo lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, kazao je da je politički motivisana:

– Ta rezolucija je više politička nego tehnička. Svojstvenije je da paralmentarna većina napravi predlog rezolucije o Jasenovcu.

Iz DNP konstatuju da je „stavom Spajića grubo narušen koalicioni sporazum kojim je jasno precizirano da nova izvršna vlast neće potencirati i otvarati teme koje će nas dijeliti po nacionalnim, vjerskim i ideološkim šavovima“.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević pozvao je Spajića da do sledećeg petka dostavi Skupštini predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu:

– Pošto je premijer Spajić pred čitavom crnogorskom javnošću saopštio da će podneti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, javno ga pozivam da dostavi predlog kako bi po skraćenoj proceduri u Skupštini osudili genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u Jasenovcu. S obzirom na to da za genocid u Jasenovcu nije potrebno raditi nikakva dodatna istraživanja, konsultovati eksperte, da su brojke od najmanje 700.000 ubijenih Srba, Jevreja i Roma istinite, neumoljive i užasavajuće, smatram da je sasvim dovoljno vremena da se rezolucija o genocidu u Jasenovcu i zvanično formalizuje – kazao je Knežević.

Poručio je da neće prihvatiti nikakve „sintaksičke vratolomije i nameru da se genocid u Jasenovcu, odjednom pretvori u prisilno plivanje u Savi i slučajna vješanja na vrbama“:

– Previše je naših mrtvih pod zemljom da bismo im svaki dan prevrtali kosti rezolucijama za jednokratnu upotrebu. Dakle, evo prilike premijeru Spajiću da održi javno datu reč, i pokaže kako ima isti odnos i prema stradanju srpskog naroda, tako što će dostaviti predlog rezolucije o genocidu, a ne o zločinu u Jasenovcu. Bog mi je svjedok za to, ali se plašim da premijer Spajić ipak neće podneti rezoluciju o genocidu, a ja ga preklinjem da to učini, ne zbog mene, nego zbog srpskog naroda bez čije podrške ni Jakov Milatović ni on ne bi postali to što jesu.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin istakao je da se „genocid u Jasenovcu ne može izjednačiti sa Srebrenicom, jer se u Srebrenici nije dogodio genocid“.

– Video sam mandićevu inicijativu i naravno da je podržavam. Ali, nemojte to da izjednačavamo. Jasenovački genocid i lažni genocid u Srebrenici nije isto. Nismo počinili genocid u Srebrenici, a u Jasenovcu je genocid počinjen – naglasio je Vulin.

Rezolucija u UN trebalo je da bude na dnevnom redu „svjetskog parlamenta“ početkom maja, ali je njeno donošenje odloženo posle diplomatske akcije Srbije kada je Zapadu postalo jasno da nemaju baš onoliko glasova koliko su očekivali. Ona će najvjerovatnije i biti donijeta, ali je predsjednik Vučić istakao da će mnogi biti iznenađeni koliko će država stati na našu stranu.

Dodik: Moramo izbjeći zamku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je sramnim čin Crne Gore da podrži rezoluciju o Srebrenici i istakao da Jasenovac i Srebrenica nisu uporedivi.

– Nisam očekivao da će Crna Gora nastaviti tako brutalnu politiku prema Srbima. Pre su priznali tzv. Kosovo, imaju neki odnos prema BiH, ne računajući da je tu i Republika Srpska. Srpska podržava srpski narod u Crnoj Gori. On je tamo potlačen sa stanovišta politike Đukanovića, ali vidimo da i sada nisu poboljšane okolnosti i slobode za naš narod. Jasenovac i Srebrenica se ne mogu ni sa jedne strane uporediti. I mi treba da izbjegnemo tu zamku upoređivanja. Oni tako žele da daju značaj Srebrenici, a ne da odaju počast i pijetet stradalima u Jasenovcu. To treba da prestane. Jasenovac je sam po sebi stravičan – naveo je Dodik.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka vocka kad se izrodi od nje nema koristi i morase unistit iz korijena takodje ovakvi ljudi nemogu vladat drzavom kako misle da narodi zive u slozi posle ove rezolucije doce velika mrznja medju narodima i tun vise nemoze bit zajednistva