Milatoviću ne igraj se sa SPC!

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se danas u Vatikanu sa papom Franciskom.

Tom prilikom je pozvao papu da posjeti Crnu Goru.

– Milatović je papu pozvao da posjeti Crnu Goru, što bi predstavljalo iskorak u produbljivanju odnosa Crne Gore i Svete Stolice, ali i potvrdu posvećenosti države da čuva i unaprjeđuje odnose sa svim vjerskim zajednicama u zemlji – zaključuje se u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore.

Međutim, Milatović kao vjernik Srpske pravoslavne crkve bi morao znati da njegov poziv za papinu posjetu Crnoj Gori nema nikakvu validnost, a ni značaj. Kao što je poznato i laičkoj javnosti, papa može doći u posjetu određenoj zemlji samo ukoliko dobije poziv od poglavara najveće vjerske zajednice u dotičnoj zemlji.

U ovom slučaju, poziv papi Francisku za posjetu Crnoj Gori može uručiti isključivo srpski patrijarh Porfirije.

Kako naš portal nezvanično saznaje iz izvora bliskih SPC-u, patrijarh Porfirije nije uputio poziv papi Francisku da posjeti Crnu Goru, tako da se Milatovićev poziv može smatrati „mlaćenjem prazne slame“. Sledeći put bi predsjednik Milatović morao biti u dosluhu sa najvećom vjerskom zajednom u državi, kako bi njegov poziv papa Francisko uopšte i razmatrao.

Kao što je poznato sa Njegošem je okončan vladičanski način vladavine u Crnoj Gori tokom koje je vladika predstavljao istovremeno svjetovnu i duhovnu vlast. Od 1852. druge godine svjetovna vlast se odvojila od duhovne, tako da rimskom papi koji upravlja vladičanskom državom Vatikan poziv za posjetu ne može uputiti predsjednik države, već isključivo poglavar najveće vjerske zajednice u zemlji.

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Još si mlad ti i neuk Vladiko 🙂

Milatovic je pobenavio od Kvinte. Slusa kao mali Djokica.