Milatović zauzeo stranu u sukobu RTCG i Vijesti!

Predsjednik države, Jakov Milatović, saopštio je da će izmjene Zakona o Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora Javnog servisa, vratiti na ponovno odlučivanje Skupštini.

On je obrazložio da na taj način, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, želi da pošalje jasnu poruku da je prošlo vrijeme uticaja na uređivačku nezavisnost i samostalnost Javnog servisa.

“Vodio sam se istim načelom i kada sam krajem prošle godine reagovao na pokušaj Vlade da zakonskim izmjenama oduzme finansijsku nezavisnost Javnom servisu”, naveo je Milatović na društvenoj mreži „X“.

Prema njegovim riječima, Javni servis je javno dobro svih građanki i građana, a ne platforma za bilo kakve političke trgovine i partijska namještenja.

Takođe, rekao je da smanjivanje kriterijuma za izbor direktora RTCG-a, sa dosadašnjih deset na pet godina iskustva prema njegovom mišljenju predstavlja ozbiljan korak unazad.

Međutim, sve ovo što je naveo predsjednik Milatović ne bi bilo sporno da se iza toga (možda) ne krije plan da se neko iz „Vijesti“ dočepa mjesta direktora Javnog servisa.

S obzirom na činjenicu da „Vijesti“ postoje duže do deset godina, a da su neki njihovi poslenici u tom mediju od samog osnivanja, oni sada upiru da se ne izglasa novi Zakon o RTCG-u, koji bi omogućio i nekima van RTCG-a i „Vijesti“ da budu na listi kandidata koji ispunjavaju uslove.

Na Milatovićevu žalost, on će morati da potpiše zakon, jer ima pravo samo jednom da ga vrati Skupštini. Kampanja koja se vodi iz „Vijesti“ i djelova nekih političkih subjekata i NVO da se ovo zakonsko rješenje izmijeni, biće još žešča.

Iz Pokreta Evropa sad podsjećaju da je predsjednik Milatović prošle godine vratio usvojeni Zakon o eletronskim komunikacijama.

Kada je krajem prošle godine vratio usvojeni Zakon o elektronskim komunikacijama pozvao se na mišljenje i stav Evropske komisije, dok sada to ignoriše.

Sada, kada se kao predsjednik svih građana stavio u službu pojedinih privatnih medija, zaboravio je na princip od prije pola godine„, navode iz PES-a i dodaju da je dobro da predsjednik ima stav čak i o pitanjima pitanja za koja nema nadležnosti.

Milatović možda pokušava da dokaže građanima da se kao predsjednik države ipak i on ponešto pita, iako njegove nadležnosti, određene Ustavom, jasno pokazuju da mu je jedna od nadležnosti da ukazom proglašava zakone, a ne da ih predlaže i mijenja.

Ne želeći da ulazimo u stvarne razloge Milatovićeve odluke da vrati Zakon o RTCG Skupštini na ponovno glasanje, ipak ostaje simpotmatično da se pojedinci iz jednog privatnog medija zalažu da se ne usvoji taj zakon u prvobitno izglasanom obliku

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare