Milatović je poražen! Spajić dobio bitku za PES!

Prethodnih par dana u javnost se plasiraju poruke podrške Vladi Crne Gore i premijeru Milojku Spajiću od strane poslanika Pokreta Evropa sad, ministara, i opštinskih odbora ove političke partije.

To je, očigledno, odgovor na napuštanja pojedinih funkcionera ove političke partije koji su krenuli političkim putem aktuelnog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Međutim, kako Milatovićeva ostavka nije naišla na veliko napuštanje Pokreta, osim pojedinih odbornika u Podgorici i predsjednika opštine Danilovgrad, postalo je jasno da ovo ipak nije izazvalo dugo očekivanu političku eksploziju u ovom Pokretu, a što su mnogi građani očekivali.

Spajić je svoje redove konsolidovao akcijom pružanja podrške njegovoj Vladi, a što se najbolje moglo vidjeti na primjeru posjete poslanika ove stranke Vladi Crne Gore gdje su ih dočekali i ministri iz redova PES-a.

„U posjeti su nam bili poslanici kluba PES-a. Svi jedinstveno i zajedno do skorog zatvaranja privremenih mjerila poglavlja 23 i 24 iz EU agende i pune realizacije programa Evropa Sad 2“, poručio je premijer.

A nije nedostajalo ni podrške od opštinskih odbora, te su tako reagovali iz Plava, Kolašina, Berana, Rožaja, Tivta i Pljevalja. Poruke tih saopštenja su gotovo istovjetne gdje svi pružaju punu podršku premijeru Spajiću i njegovom političkom programu.

S tim u vezi, jasno je da je u pitanju konsolidacije redova te da Milatovićeva ostavka njie umnogome narušila jedinstvo ovog političkog pokreta.

Podsjećamo, pojedini odbornici i funkcioneri Pokreta Evropa sad su napustili partiju nakon što je ostavku podnio predsjednik države i potpredsjednik partije Jakov Milatović zbog, kako većina njih navodi, promjena u djelovanju PES-a. Najglasnije ime koje je to učinilo je Aleksandar Grgurović, predsjednik opštine Danilovgrad.

Dio podgoričkog PES-a napustio, oštra reakcije partije

Dio podgoričkog PES-a jutros je saopštio da su napustili ovu partiju, i oglasili se saopštenjem.

„Ignorisan je naš predlog liste kandidata za parlamentarne izbore. Finale je nedavna odluka rukovodstva da raspusti podgorički Odbor, bez ikakvog obavještenja, razgovora ili konsultacija“, kazali su oni.

Na ovaj način onemogućeno im je da kroz organe pokreta utičemo na donošenje odluka, a posebno na svakodnevna odstupanja od principa i ciljeva oko kojih smo se i okupili, zbog čega, kako su kazali daju ostavke na sve funkcije u Pokretu Evropa Sad.

„Naše aktivnosti biće u skladu sa Programom koji smo predočili građanima i za čiju ćemo se realizaciju snažno zalagati.

A oštra reakcija došla je i iz partije gdje su kazali da je ovaj odbor već raspušten. Oštro su i napali predsjednika države Jakova Milatovića.

„Nažalost, iako je Statutom imao obavezu da saziva odbor svaka dva mjeseca, bivši predsjednik odbora i sadašnji predsjednik države nije odavno pokazivao interesovanje za funkcionalnost, koliko za opstrukcije u matičnoj partiji. U međuvremenu, određeni su koordinatori za sastavljanje novog gradskog odbora koji će biti konstituisan u najkraćem mogućem roku, a koji će činiti i veliki broj članova prethodnog nefunkcionalnog odbora“, jasni su iz Pokreta.

Dodaju da manji dio odbornika i nekoliko članova odbora ne predstavlja ni približno većinu u odboru koji je brojao više od 150 članova.

„PES će ostati kompaktna i najjača politička partija u Crnoj Gori i nakon pokušaja da se kroz neuspjelo urušavanje partije koja je dala ključni doprinos u demokratskim procesima u Crnoj Gori, u posljednjem trenutku izazove politička kriza i tako osujeti puna implementacija programa Evropa sad 2 i ubrzani proces pristupanja EU o čemu svjedoče brojne javne pohvale i priznanja koje je Vlada dobila od međunarodnih partnera za svojih prvih 100 dana“, zaključuju iz Pokreta Evropa sad.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare