Milan Knežević otvoreno o DF-u, ZBCG-u, sektoru bezbjednosti!

INTERVJU MILANA KNEŽEVIĆA KOJI JE DAO ZA PORTAL BORBA.ME PRENOSIMO INTEGRALNO!

Jedan njegov prijatelj je dešavanja na pretprošlonedjeljnom Odboru za bezbjednost i odbranu i međusobne optužbe nazvao „gadluk“. Ipak, naš sagovornik u intervjuu, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, za razliku od njegovog prijatelja, misli da je ovo dobro za Crnu Goru i da bez ovakvog gadluka ne bi ni mogli vidjeti u kakvom rasulu živimo.

„Istovremeno, iskazujem nemjerljivo zadovoljstvo što sam izvan tog gadluka, i što ću nastaviti sa raskrinkavanjem svih oblika udruživanja kriminalnih klanova i nosioca najvažnijih funkcija u državi“, kazao je Knežević u intervjuu Borbi.

On se dotakao tema prošlogodišnjeg detronizovanja nekada neprikosnovenog i naizgled nedodirljivog Mila Đukanovića koga su tridesetoavgustovci poslali u političku penziju, ali i razlaza Demokratskog fronta kao i o nekim budućim koalicijama.

BORBA: 2023. godina je, po mnogima, bila istorijska, iako je faktički i svaka prethodna bila. Đukanović je i formalno detronizovan, nestalo je političkih tenzija i konačno smo dobili naizgled stabilnu Vladu. Jesmo li zaista izašli iz političke krize i tenzija ili samo guramo probleme pod tepih?

Knežević: Politički pad DPS-a i Mila Đukanovića predstavlja samo jednu činjenicu koju ponavljamo kao otrcanu mantru, ali do suštinske demontaže sistema koji je Đukanović zidao i gradio preko tri decenije nije došlo. Neki kažu da nije bilo vremena, drugi da nije bilo političke stabilnosti, a meni se čini da nema političke ni institucionalne volje, iako imamo dokaze na svakom koraku i za svako izvršeno krivično djelo.

Za razliku od mnogih, ni ranije, a ni sad, nisam bio spreman da guram probleme pod tepih, i uvijek sam sve društvene anomalije nazivao pravim imenom. Možda je to nedovoljno, ali moja snaga se broji brojem osvojenih glasova, i jasno je da je odgovornost na onima koji su dobili najveću podršku građana da štite i realizuju njihove interese.

BORBA: 2023. je poznata i po tome što se, nakon 11 godina zajedničkog djelovanja, razišao Demokratski front. Kako će istorija gledati na ovaj politički savez?

Knežević: Demokratski front je najbolja politička tvorevina koja se mogla dogoditi Crnoj Gori u onim mračnim godinama Đukanovićeve diktature.

Mi smo kao politički savez ostvarili naš cilj 30.08.2020. i pobijedili režim Mila Đukanovića, ali je očigledno da je nakon tog perioda došlo do potrebe da svaki konstituent DF-a razvija sopstvene modalitete političke borbe i djelovanja.

FOTO: Lideri bivšeg Demokratskog fronta

Zato je naš politički razlaz bio ljudski i prijateljski, jer je i sama ideja DF-a bila ljudska i univerzalna. Zbog toga kad god govorim o DF- u osjećam ponos i privilegiju što sam bio dio najljepše političke istorije Crne Gore.

“DNP želi da u narednom periodu na ravnopravnim osnovama okupi što veći broj političkih subjekata koji mogu doprinijeti ukrupnjavanju”

BORBA: Nedavno ste potpisali sporazum o zajedničkom političkom djelovanju sa Pravom Crnom Gorom. Je li ovo najava neke nove srpske koalicije? Postoje li pregovori i sa drugim srpskim partijama o ovoj temi?

Knežević: Naš sporazum sa Pravom Crnom Gorom je politička potreba sagledavanja novih okolnosti na političkoj sceni posle nedavno završenih parlamentarnih izbora i činjenice da je na našem uslovno rečeno ideološkom bloku došlo do prosipanja glasova i gubitka najmanje pet mandata.

Da se to ne bi ponovilo, DNP želi da u narednom periodu na ravnopravnim osnovama okupi što veći broj političkih subjekata koji mogu doprinijeti ukrupnjavanju našeg ideološkog bloka. Na taj način bi eliminisali liderske i stranačke sujete, neslogu, grabež za mandatima, i stvorili zdrave osnove za kvalitetnu političku ponudu građanima.

BORBA: Pojedini analitičari i političari su počeli da dijele koaliciju ZBCG na dvije frakcije – evropski Srbi iz NSD-a i ruski Srbi iz DNP-a. Šta je Vaš komentar na ove tvrdnje?

Knežević: Kad bih odgovarao na svaku glupost koja se pojavi u škrabotinama ljudi koji sebe zovu analitičarima bio bih gluplji od njih. Ne postoje evropski i ruski Srbi, postoje samo Srbi. Potreba da se bude “nečiji” najbolje govori o našem mentalitetu sluganstva i želji da imamo nalogodavca.

Moj politički stav je oduvijek bio jasan: želim Crnu Goru u EU, ali isto želim da imamo najbolji odnos sa Rusijom. Geopolitička mapa svijeta se ubrzano mijenja, i samo fanatici to nisu u stanju da vide. Bilo bi katastrofalno i pogubno da kao mala država biramo strane i još da barjačimo u geopolitičkim sukobima. Zato je bolje da se malo primirimo i okrenemo rešavanju nagomilanih unutrašnjih problema.

BORBA: Stanje u sektoru bezbjednosti je, čini se, nikad gore. Šta može biti rješenje ove situacije? Ko će koga smijeniti na kraju?

Knežević: Bezbjednosni sektor odavno podsjeća na otkačeni vagon koji će svakog trenutka iskočiti iz šina i survati se u provaliju. Posljednja sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu je bila otrežnjujuća za građane koji su mislili da je bezbjednosni sektor nacionalna svetinja koja štiti bezbjednost države. A ono ispade da su sitni lopovi koji obijaju trafike, kradu hidrofore i bale sijena u dvorištima, pravi akademici za mnoge koji se busaju u bezbjendosna i funkcionerska prsa.

FOTO: Odbor za bezbjednost i odbranu

Jedan moj prijatelj je sva ona dešavanja i međusobne optužbe nazvao:”gadluk”. Ali za razliku od njega, ja mislim da je ovo dobro za Crnu Goru i da bez ovakovog gadluka ne bi ni mogli vidjeti u kakvom rasulu živimo.

Istovremeno, iskazujem nemjerljivo zadovoljstvo što sam izvan tog gadluka, i što ću nastaviti sa raskrinkavanjem svih oblika udruživanja kriminalnih klanova i nosioca najvažnijih funkcija u državi.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare