Medojević: Ko nema novca za privatne bolnice može samo da umre!

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da je lista čekanja na ortopedskoj koinici je deset puta veća nego prije ukidanja doprinosa za zdravstvo kroz program „Evropa sad 1“.

Medojević smatra da je ukidanje obaveznog doprinosa za zdravstvo i podizanje plate zaposlenima za taj procenat dovelo do haosa u zdravstvenom sistemu.

„Ukidanjem izvornih prihoda Fonda zdravstva poremećen je sistem finansiranja iavnog zdravstva, sistem javnih nabavki ljekova i medicinskih sredstava i opreme i ugrožen je rad državne veledrogerije Montefarma.

Skoro da je nemoguće planirati javne nabavke u situaciji kada Fond zdravstva nema svoje redovne prihode, već mora da sredstva za finansiranje brojnih obaveza iz sistema zdravstva sada obezbjeđuje direktno iz budžeta. Program Evropa sad je, praktično, ukinuo sistem zdravstvenog osiguranja i obesmislio postojanje Fonda zdravstva. Ukidanje doprinosa na zdravstvo nije ukinulo i obaveze Fonda zdravstva prema osiguranicima ni prema dobavljačima roba i usluga u sistemu. Obaveze su ostale, a prihodi su nestali.“ – ističe Medojević.

On ukazuje i da je došlo do nagle ekspanzije privatnog zdravstvenog sistema, te da se otvaraju privatne klinike, bolnice, a da najiskusniji i najbolji ljekari specijalisti napuštaju javno zdravstvo.

„Ako postoje ovakve liste čekanja, gdje se na operaciju čeka 2-3 godine, onda možemo konstatovati da javno zdravstvo ne postoji. Ili nedostaje ljekara specijalista ili nedostaje materijalno-tehničkih pretpostavki ili nedostaje novca. „Paf-Paf premijer“ kaže da se danas za zdravstvo izdvaja 300 miliona evra, ali ne kaže da taj novac ide privatnim farmaceutskim tajkunima koji imaju monopolske pozicije i kontrolišu sistem zdravstva.“ – naglašava Medojević i dodaje da je efekat ukidanja obaveznog zdravstvenog osiguranja već vidljiv.

„Ko nema novca za liječenje u privatnim bolnicama, može da umre. To je poruka „paf paf premijera“ nakon igranja sa jednim od najosjetljivijih državnih sistema koji se brine o zdravlju nacije. Nije taj sistem nastajao preko noći po paf-paf modelu, da bi se se paf-paf premijer igrao sa njim.“ – upozorava Medojević.

Na kraju, lider Pokreta za promjene kaže da Spajiću preostaje još samo da uništi i penzijski sistem i da raportira svojim gazdama koji su ga poslali ovdje: ”Ja sam svoj zadatak izvršio. Crne Gore više nema.”

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare