Матица Боке одговорила хрватском министру: ДОКЛЕ ЋЕТЕ ДА МУТИТЕ БИСТРУ ВОДУ БОКЕ КОТОРСКЕ


Сваки камен у Боки Которској је озбиљни полиглота!!!

Дођоше нам намјерници у госте и бокељско гостопримство искористише у покушају да замуте бистру воду Боке Которске и да нас понукају да је "права" истина, једна једина и при томе искључиво њихова, 

Господо мутиводе, по старом Бокељском обичају,  волимо да весламо, али нисмо баш расположени кад је у питању сисање весала.

Пошто Матица Боке, па према томе и Матица Боке подружница Тиват, по Статуту има обавезу заштите Бокеља, традиције, културе, приватне својине, егзистенције Бокеља и свих добронамјерних на простору Боке Которске и шире... а  у изјавама, хрватских великодостојника од 13.-14. Јануара препознајемо таргетирање дијела Бокеља, који су и наша брига, то не можемо да их не осудимо, препознајући  увијене пријетње Бокељима српског порјекла и свим србима који живе у Боки Которској, што ће надамо се осудити и шира заједница и сви они који пледирају да се "баве Боком Которском" и на томе добијају политичку добит,  а нека се сами препознају.

Господо мутиводе, ваша императивно-афирмативна констатација  да "Хрвати овдје живе с Црногорцима у миру",  је подметачина, провокација и пријетња невиђених размјера која подрива Бокељски дух заједничког живота свих људи који живе у Боки Которској па ма како се национално, вјерски или било како друго декларисали. 
Очигледно да вам смета миран, квалитетан и складан живот људи у Боки Которској, а понајвише вам, очигледно, сметају срби у Боки Которској али и сви остали који нису хрвати или црногорци. 
Па господине потпредсједниче Владе Републике Хрватске, ви онда имате проблем са много више од половине становништва Боке Которске, превасходно Бокеља који овдје живе у вјекове вјекова уназад.
Живе овдје и срби и хрвати, у новије вријеме и црногорци као и сви они којима је Бока Которска као најљепше мјесто на свијету, ушла у срце, душу и запала у око, у миру, и живјеће и послије и вас и нас, 

И Свети Трипун никад неће бити најјужнија хрватска катедрала него један од бисера хришћанске културе и историје Боке Которске као и Превлака са Светим Арханђелом Михаилом, Госпа од Милости и Страдиоти тј. Свети Марко, Госпа од Шкрпјела и Манастир Савина итд. итд. и да добро сте прочитали Бокељске културе и традиције и хришћанског духа Боке Которске.

О камењима

Рекосте,
“ Блажени Алојзије Степинац је рекао да сваки камен у Боки говори хрватски. И, управо је то истина.“ Полакоте….
Само успут, о блажености високорангираног свећеника римокатоличке цркве, Алојзија Степинца би се могло много тога рећи, али прије свега да је та блаженост кроз улогу колаборатора нацистичко фашистичког, геноцидно злочиначког НДХ режима, који је био на власти у Хрватској у Другом свјетском рату, у најмању руку упитна.
Питајте о томе оне чији су преци, комшије, познаници и многи други масакрирани у Јасеновцу или на другим стратиштима усташког терора диљем Југославије.
Тако да је и његова изјава о камењу у Боки Которској у најмању руку тенденциозна и претенциозна, али ето историчарима „коска“ па нека укрсте чињенице и документацију.
Иначе сваки камен у Боки Которској је озбиљни полиглота!
О „актуалним душебрижницима хрватског пучанства у Боки и Тивту „

Ваше крвомутно мешетарење овдје нема плодног тла осим преко шачице оних који су били увјек уз оне којима је право и правда одисала силом и осиљеношћу, а прије свега лоповлуком.
Нека вас ваши сурадници подсјете што се све радило у претходних 22 године, и за што су ваши миљеници и гласноговорници у ЦГ све одговорни?
Ти ваши миљеници су здушно подржавали власт у Црној Гори којој је право и правда "одисала" силом и осиљеношћу, а прије свега лоповлуком, и подржавали предлоге закона којима се, између осталог,  ударало по приватној својини, чија је неповредивост постулат нормалног живота и сваког правног и државног система, само да вас тј. их подсјетим на Предлог закона о морском добру, Закон о експропријацији, Закон о слободи вјероисповјести и вјерским слободама, Закон о изградњи објеката и уређењу простора и многим другим актима, и њиховог дизања руке ЗА, чак и учешћу у предлагању аката која су донешена и против егзистенцијалних интереса и хрватског народа у ЦГ. 

Вјероватно уз нечији амин, из централе, са високог нивоа, у нечијој режији, договору и дилом са ДрПС режимом и њиховим сателитима.
Никад високобројно, квалитетно и сјајно жито којим обилује хрватски народ у Боки Которској није могло да исплута на површину од тог штеточинског кукоља.
Али ви то , сигурно, много боље знате од нас, јер се прије сваког догађаја, предлога неког акта, закона, обавезно, прво „ишло у централу по мишљење“.

Школски брод Јадран

Што се тиче Школског брода Јадран, па прочешљајте мало архиве и погледајте чија је то мала лађа, и ко је финансирао највећим дијелом, али свакако је била апсолутно југословенска, оне Југославије која вам је донијела државу.

Табла у Морињу, мааа.. не знамо да ли се ругате или озбиљно мислите???

Скандал над скандалима, приказ немоћи и непостојања црногорске, правне и самосвојне државе која не може да спроведе своје одлуке, на својој територији. Стварно не знамо да ли се ругате или озбиљно мислите???
Лакрдија, фарса и подла намјера да се укаља образ часних и поштених људи и унесу тензије у подјељено црногорско друштво око једне апсолутне лажи, обмане и историјског фалсификата да је ´91-92. била нека "Великосрпска агресија на Хрватску" итд...
Ударате по образу свих часних људи из Боке Которске и шире, који су се у изузетном проценту одазвали позиву, међународно признате, суверене државе, СФРЈ, своје матичне земље, да испуне положену и потписану заклетву да ће "Бранити суверенитет и територијални интегритет СФРЈ... не жалећи да у тој борби дају и свој живот". 
То су људи који су испунили дату и потписану заклетву и чији је образ због тога заувјек остао чист па ма какви ...мрзачки вјетрови дували Црном Гором. 
То су људи који су се одазвали позиву једине регуларне оружане силе у држави СФРЈ и нису били никакви "великосрпски агресори" већ припадници Југословенске Народне Армије. 
Него ме неби чудило да су и неки, вама познати прстићи умјешани у ову подметачину, а она више говори о онима који је поставише него о лажима на њој написаним.

Тако господо, од Бога вам здравље, и све што иде уз то.

У Тивту, о Новој Години 2024.
Матица Боке подружница Тиват
Предсједник УО
Старчевић Иван

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka vam čast, ima Boka svoje sinove koji znaju i umiju da je čuvaju! Njegoš divno reče “Ne trebuje carstvo neljudima
Nako da se pred svijetom ruže”
Neka se gospoda sama prepozna!

Пробили су све границе бокељске толеранције, све црвене линије су птегазили….
Тражили су, добили су
По бокељски