Маја Вукићевић: Србија је демократска земља!

Посланица Демократске народне партије, Маја Вукићевић, данас је и званично започела свој други мандат као посланица и шефица Делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Данашње засиједање Парламента скупштине Савјета Европе обиљежило је избор новог руководства, као и разматрање извјештаја о изборима у Србији. У говору који због временских ограничења расправе није имала прилику да одржи у пленарној Сали, а који је достављен Парламентарној скупштини Савјета Европе на објављивање, истакла је да је Србија позивом Парламентарној Скупштини да посматра изборе показала жељу да избори буду фер и транспарентни. Да је и посматрачка мисија констатовала да је изборни дан прошао без већих инцидената.

Говор шефице Делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини Савјета Европе преносимо интегрално.

“Поштовани предјседниче,
Поштоване колеге,

Прије свега, жељела бих да честитам колегама из Србије на фер и демократским парламентарним изборима одржаним у децембру прошле године. Као Српкиња из Црне Горе и представница политичке партије чији се бирачи претежно изјашњавају као Срби, била сам веома заинтересована за овај изборни процес.


Србија има кључну улогу у региону Западног Балкана, а њена стабилност и даљи развој су важни за све нас. У том контексту, снажно подржавам одговоран приступ српских власти, изражен кроз њихову одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора, на захтјев опозиционих политичких партија. Штавише, позив српских власти Парламентарној скупштини Савјета Европе показао је њихову посвец‌еност одржавању слободних и фер избора, фокусирајуц‌и се на транспарентност и добробит својих грађана. То је потврђено и саопштењем Посматрачке мисије, да је изборни дан протекао без већих инцидената.
С друге стране, изборе су пратиле и реакције које, по мом мишљењу, не доприносе демократији и не треба их бити ни у једној демократској земљи. Опозиција, наравно, има право да буде незадовољна изборним резултатима. Ипак, треба пронаћи мирне начине изражавања незадовољства.

Разбијање врата Републичке изборне комисије и стварање хаоса не доносе добро никоме, а поготово не опозицији која жели да се представи као проевропска и демократска.


Њиховим дјеловањем послије избора показало се управо супротно. Увјерена сам да све балканске државе, а посебно оне које теже чланству у ЕУ, треба да сарађују са међународним институцијама и западним земљама, али тај однос мора бити равноправан. Нажалост, оно што се дешава у више наврата јесте да се од власти и грађана у земљама Западног Балкана очекује само да извршавају налоге својих међународних партнера.


По свему судећи, и сада неке адресе желе да наметну своју вољу и неке од својих фаворита, упркос изборним резултатима и побједи листеСрпске напредне странке. То није новина за Србију, имали смо то и раније, и то не само у Србији, већ и у Црној Гори, свједочећи годинама како су бројни претпостављени “велики борци” за демократију подржавали режим Мила Ђукановића, чак и када је погазио све демократске принципе. Данас би те исте адресе, хтјеле да, некако, разним иницијативама уздрмају легитимну власт у Србији и да наметну неке своје фаворите.


Зато снажно истичем основни принцип демократије: Владу Србије могу да бирају само грађани Србије, а грађани су јасно изразили свој став на децембарским изборима. Исто тако, очекујем одговоран приступ међународне заједнице. Опозицију треба позвати да дјелује проактивно и у институционалним оквирима. Парламент мора да буде мјесто за дијалог и размјену мишљења. Према томе, нема оправданог разлога за изазивање нереда у Србији, а сигурна сам да ће српски народ знати да одговори сваком ко покуша да насилно промјени вољу исказану на изборима.
Србија је независна држава која сама одлучује и очекујем да се то нец‌е промијенити у будућности.

Хвала вам.”

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare