KOVAČEVIĆ: NIKŠIĆ – EVROPSKA PRESTONICA KULTURE 2030. GODINE ZNAČAJNA PRIČA ZA CIJELU CRNU GORU

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević govorio je na prvoj konferenciji o inicijativi Nikšić – Evropska prestonica kulture 2030, koja je održana u Tehnopolisu.

„Nikšić – Evropska prestonica kulture nije ideja koja je novorođena ili nije postojala ranije. To govori o činjenici da je to jedna tema koja nas sve kao lokalnu zajednicu ali i čitavo društvo u Crnoj Gori objedinjuje, ili nas može sabrati i ujediniti više nego što je to do sada bio slučaj“, kazao je predsjednik Kovačević.

Kovačević podsjeća da su stvoreni određeni preduslovi za pokretanje ove inicijative.

„Ono što je posebno važno jeste da smo na posljednjoj skupštini u prethodnoj godini usvojili ovu inicijativu i to bez glasova protiv, što je veoma važno. Čitava politička struktura u lokalnom parlamentu podržala je ovu inicijativu, bez obzira na sve ostale razlike koje među nama postoje. Ja sam tu inicijativu uputio Vladi Crne Gore, premijeru Spajiću, a prethodno smo gospodin Vuković i ja – u razgovoru sa ministarkom kulture, a nakon toga i razgovoru koji sam obavio sa ministarkom prosvjete i nauke – obezbijedili podršku tih resornih ministarstava, koja nam je važna za ovu priču“, istakao je on.

Sekretar sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović uvjeren je da će ovo biti ne samo najveći projekat u Nikšiću nego i u Crnoj Gori, što će predstavljati i važan korak na putu ka EU.

„Ono što bih želio posebno istaći jeste da bi osvajanje ove titule ostavilo trajan pečat na društvo i ekonomiju. Naš grad bi postao primamljiva kulturna i turistička destinacija i mjesto gdje se susreću ljudi različitih kulturnih identiteta, čime se otvaraju vrata za međunarodnu saradnju i razmjenu“, rekao je, između ostalog, sekretar Ivanović.

Kovačević je još jednom naglasio da su opštinske institucije podržale ovu inicijativu, dodajući značajnu podršku Tehnopolisa, koji je ustupio prostorije za korišćenje, i pozvao cijelu lokalnu zajednicu i šire da dâ doprinos ovoj inicijativi.

Ovom prilikom otvorena je i Kancelarija inicijative Nikšić 2030 – Evropska prestonica kulture.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare