Knežević: Nema Rezolucije o Jasenovcu? Nema ni Vlade!

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević kazao je u Slobodnoj zoni sa Draženom Živkovićem na Prvoj televiziji da je prvi dio rekonstrukcije Vlade bio najavljen za april, a da se nakon toga odjednom pojavio IBAR. Podsjetio je i na turbulencije između PES-a i Demokrata .

„U međuvremenu desila nam se po treći put Rezolucija o Srebrenici. I sad imamo krizu da je svako skoro i zaboravio na IBAR već se raspravlja je li trebalo izglasavati Rezoluciju po treći put, koja je korist Crne Gore od toga, je li došlo do pomirenja u regionu… Imamo situaciju da je predsjedništvo DNP-a odmah nakon izglasavanja Rezolucije i glasanja Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici suspendovala podšrku Spajićevoj Vladi a preduslov za podršku je da se najkasnije do kraja juna izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu“, kazao je Knežević.

Dodaje da ukoliko se ona izglasa, otvoriće pregovore sa Milojkom Spajićem.

„Zahtjevi su poznati crnogorskoj javnosti. To je normiranje sprskoj jezika kao službenog, potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, želimo da vidimo ES 2 u jasnim vremenskim okvirima, insistirali smo i da trobojka bude narodna zastava i tražili da nema zastarijevanja krivičnih djela koja se tiču organizovanog kriminala i korupcije“, podsjetio je Knežević.

„Spajić je tražio prihvatljiviju verziju Rezolucije o Jasenovcu, saglasili smo se ali to ne znači da nećemo amandmanski djelovati“

Crna Gora se, dodaje Knežević, polako vraća sebi i ne postoji ni jedan razlog da se ove inicijative ne razmotre, naročito jer su to bile platforme koalicije ZBCG.

„O tome ćemo razgovarati sa Spajićem ukoliko se izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Ukoliko do toga ne dođe, automatski otkazujemo podršku Vladi, a očekujemo da to urade i NSD i SNP. Ne vidimo razlog zašto se ona ne bi izglasala. Mi samo očekujemo ono što je Milojko Spajić obećao i da ispoštuje ono što je kazao. Nemam dileme da će NSD i SNP glasati za Rezoluciju o Jasenovcu, vjerujem da će i Demokrate to uraditi a to očekujemo i od PES-a“, kazao je Knežević.

Dodaje da su poslanici PES-a poslali predlog Rezolucije o Jasenovcu ali i da je on imao svoj predlog.

„I ja sam uputio predlog gdje se govori o NDH i koncentracionim logorima gdje se govori da se to prije počelo u NDH nego u nacističkoj Njemačkoj. U toj tvorevini su govorili o ideji da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati a trećinu pokatoličiti. Masakr u Babijem Jaru je osnova gdje je počelo istrebljenje Jevreja a to je pisalo u mom predlogu rezolucije a on je smatrao da treba naći formu koja je prihvatljiva svima. Usaglasili smo se ali to ne znači da nećemo amandmanski djelovati“, kazao je Knežević.

Dodaje da neke stvari treba jasnije normirati što se Jasenovca i tiče i napominje da su inicijativu dobili krajem pretprošle nedelje a da imaju najavu da će najkasnije do kraja juna raspravljati o toj rezoluciji.

FOTO: Knežević

„Ukoliko ne bude, stav DNP-a je jasan a taj stav će slijediti i kolege iz NSD-a i SNP-a“, kazao je on dodajući da su oni realni političari a da zahtjeve ne mogu ograničiti rokovima, ali da neke od zahtjeva mogu započeti sa realizacijom do kraja godine i da su rokovi prihvatljivi.

„Da smo ušli u Vladu nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici bili bi gori od svih preletača i konvertita“

Ne želi da pritiska Spajića u tom scenariju ali to želi da precizira kroz koalicioni sporazum.

„Očekujemo da će popis pokazati da je broj Srba porastao i da je srpski jezik dominantan. Želimo da se i kroz koalicioni sporazum to sve normira. Mi ne treba nešto sad da se stidimo i snebivamo jer želimo da ostvarujemo ona prava koja bi trebala da nam pripadaju kao narodu koji je stvarao ovu državu. Čuo sam neke vanparlamentarne stranke koje su počele da nam prijete samo probajte. Evo ja kažem da ću ja da probam i da želim u skladu sa Ustavom i zakonom realizujem ono što je moj izborni program. Ne može aparthejd da mi govori da trpimo nasilje jer govorimo srpskim i da to ne možemo da normiramo Ustavom. Imamo po Ustavu pravo da iniciramo dopune i izmjene Ustava da srpski bude službeni uz crnogorski, koji nećemo dirati“, kazao je Knežević.

Dodaje da tek nakon toga može doći do rekonstrukcije a DNP ne može prihvatiti da uđe u ovu Vladu koja je dala saglasnost za glasanje o Rezoluciji o „genocidu“ u Srebrenici.

„To proističe kao zaključak predsjedništva DNP-a. Mi smo rekli da nećemo podržati rekonstrukciju jer bi to značilo da smo progutali Rezoluciju o Srebrenici i da smo je zamijenili foteljama. Zamislite da DNP delegira dva funkcionera nakon izglasavanja ove rezolucije, pa bili bi gori od preletača i konvertita. Nemamo namjeru da trgujemo političkim funkcijama što smo i dokazali a sigurno ako uđemo u fazu dogovaranja i pregovora, nećemo tražiti ništa više od onoga što nam pripada. Mi ovo ne radimo da bi dobili još jedan ministarski resor“, kazao je Knežević.

Dodaje i da želi da vidi program Evropa sad 2 jer je Milojko Spajić dobio podršku na tom programu koji još niko nije vidio.

„Ne želim da se zadužujem ni milijardu ni dvije milijarde, a rekli su mi da se neće zaduživati. Uz ove programske i ideološke zahtjeve koji su opravdani, smatramo da je i Evropa sad 2 i njena realizacija o krucijalne važnosti za opstanak ove koalicije. Sad kad se gađamo sa Rezolucijama, DNP će vjerovatno predložiti i Rezoluciju o socijalnom genocidu nad radnicima Crne Gore do današnjeg dana. Obuhvatićemo i radnike Titeksa, Radoja Dakića i svih ostalih. To je bio socijalni genocid. Mi ćemo tražiti rezoluciju. Ako već možemo da izglasavamo Srebrenicu, uz sav pijetet, ajmo da pokažemo i socijalnu odogovornost“, kazao je on.

Sa kolegama iz NSD-a su u vrlo korektnim relacijama, tvrdi on, i dodaje da su i Andrija Mandić i kolege iz NSD-a upoznate sa svim njihovim stavovima i obrnuto.

„Saopštio sam mu da želimo stabilnost Vladi i državi ali ne želimo da prelazimo crvene linije koje su pređene Rezolucijom o Srebrenici a smatramo da je neophodno da zaštitimo interese građana koji su nas glasali. Možemo kolega Andrija Mandić i ja da razmišljamo drugačije kada se opredjeljujemo na neki model političke borbe i imali različita mišljenja i u prošlosti. Ali nemam dilemu da je i Mandićev i moj cilj da dođe do zaokruživanja svega onoga što smatramo da je u interesu našeg srpskog i crnogorskog naroda. Postoje nijanse i finese, mi bismo bili jedna politička partija da imamo iste stavove“, podvukao je on.

Tvrdi i da niko ne treba da brine, nema problema između njega i Andrije Mandića a upravo je Mandić bio taj koji je tražio Rezoluciju o Jasenovcu

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare