Knežević: Milu Đukanoviću bi valjalo malo Spuža!

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, gostujući u emisiji “Pres plus sa Rajkom Raičević, kazao je da nakon hapšenja bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića nema utisak da se steže obruč oko vlasnika “ničije kuće”, te dodao da je Milo Đukanović i dalje neka vrsta totema kojem klanjaju u tužilaštvu i pravosuđu.

On je naveo i da ne osjeća pretjeranu euforiju zbog ovog hapšenja.

“Ne mogu reći da ovo nije očekivano, imajući u vidu da se radi o predmetu u kojem je optužen Saša Čađenović, pa je bilo logično da se tu nađu i Katnić i Čađenović. Ovo se očekivalo i ranije da se desi, oni su sada osumnjičeni. Vidjećemo šta će se desiti”, rekao je Knežević i dodao da je i ranije očekivao hapšenje Katnića i zbog slučaja “državni udar”, te dokaza koje su dostavili.

“Dovoljno je dokaza bilo da se i po ovom osnovu privede Katnić. Da ne pominjemo afere Klap i Vardar, Koverta. Ne steže se obruč oko glave ničije kuće, to je moj trenutni utisak. Sam GST Vladimir Novović je abolirao Mila Đukanovića da on ima veza sa Lazovićem i Katnićem. Za razliku od Novovića, smatram da za Mila Đukanovića ima dovoljno dokaza da bude osumnjičen. Nije mi logično da i dalje u slučaju Koverta Duško Knežević bude vođa kriminalne grupe, a ne Đukanović. Nije mi logično da se ne istražuje ničija kuća, da se ne provjerava kako je zarađen prvi milion..”, kazao je Knežević.

Kako je dodao, Đukanović je i dalje neka vrsta totema kojem se i dalje klanjaju u tužilaštvu i pravosuđu.

”Da vidimo ko će suditi Katniću i Lazoviću ako dođe do optužnice, jer vidimo kako se sudi Vesni Medenici.”

Knežević je naveo da bi Katnić mogao da bude svjedok saradnik, ako nije vođa kriminalne grupe.

“Možda je Saša Čađenović progovorio pa je on svjedok saradnik, ili Enis Baković koji je saslušavan. Ne možemo to sad da znamo. Nakon ovog hapšenja, dovode se u pitanju sve optužnice Katnića i Čađenovića koje su oni donosili”, ocijenio je Knežević.

Istakao je da Marković i Novović mogu u svakom trenutku da ispitaju sve njihove optižnice.

“Njihovi mehanizmi odlučivanja su božanski. Nadležnosti su im veće nego premijera, predsjednika parlamenta i države. Tužioci mnogo toga mogu da urade u sudskom postupku. U ovom slučaju Katniča i Lazovića postupajući tužilac je Miloš Šoškić koji je u kancelariji Čađenovića pronašao fajlove gdje je pravio pitanja i odgovore za Asada. U ovom trenu je jasna situacija, ili će se nastaviti i ići do kraja, ili će ovo biti neka vrsta političkog javnog folklora”, naglasio je Knežević.

Isti aršini za sve

Kazao je da ga ne mogu ubijediti da isti aršini važe za Mila Božovića, Vesnu Medenicu, Blaža Jovanića, Sašu Čađenovića, Mijajlovića…

“Zakon je isti za sve ako se za sve primjenjuuju ista pravila, ili će svi biti na slobodi ili će biti u zatvoru”, dodao je on.

Knežević je istakao da su građani željni pravde, te dodao da ovdje niko ne želi neki politički revanšizam i osvetu.

“Navijam da Đukanović bude predmet neke istrage, kao što smo bili moja porodica i ja i porodica Andrije Mandića. Bilo bi nepravedno da neko ne istraži radnje Đukanovića i pojedinih članova njegove porodice”, istakao je lider DNP-a.

Knežević je stava da Suzana Mugoša, Milivoje Katnić i Saša Čađenović treba da budu osumnjičeni i zbog slučaja državni udar.

“Svi zaboravljamo Mugošu i koliko je njeno vijeće bilo pristrasno. Ne vidim da ih je išta od zakona ogreblo zbog onoga što su radili u slučaju državni udar”, smatra Knežević.

Komentarišujući saopštenje DPS-a nakon hapšenja, kazao je da treba sačekati da vide kakvi su dokazi protiv Katnića i Lazovića.

“Upravo u slučaju Belivuk, Enes Baković je bio procesuiran, a onda je Katnić oduzeo taj predmet Osnovnom tužilaštvu. Njegova namjera je bila zlokobna jer je želio da zaustavi istragu koja bi dovela do Petra Lazovića, o čemu čitamo mjesecima”, dodao je Knežević.

Reforme u pravosuđu najbitnije

Vrijeme će pokazati, kako je dodao, da li tužilaštvo ima snage da se izbori sa svim ovim.

“Sudovi moraju da odrade svoj dio posla, da bi se i tužilaštvo izborilo sa malignim uticajem zlokobnog nasleđa prethodnih godina. Čast izuzecima, ovdje bi trebalo da dođe do sveopšteg reizbora sudija i da se donese jedan leks specijalis. Nemamo važnijeg posla od reforme pravosuđa. Radije bih birao reforme u pravosuđu nego IBAR”, naglasio je.

Knežević je naglasio da je glavni problem personali profil jednog broja sudija koji su odlučivali o sudbinama ljudi, a dodao je da se to najbolje vidi iz prepiski koje je imala Suzana Mugoša.

“Svi zaboravljamo i Zorana Pažina i njegov uticaj na sudstvo i na donošenje odluka i na dio koji se odnosi na sam državni udar i kako je učestvovao na pritiskanje svjedoka da optuže Mandića i mene. On je koristio svoj uticaj vrlo sofisticirano. Kao ministar pravde je delegirao ljude koji će biti u tužilačkom savjetu”, rekao je Knežević.

(Adria)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare