(IV DIO) Kako je tekao šverc cigareta u Crnoj Gori: Đukanovićevo drugarstvo sa Berluskonijem!

Tokom ekonomskih sankcija SR Jugoslaviji početkom 90-ih godina prošlog vijeka, duvanski šverc postao je glavna privredna grana u Crnoj Gori koja je omogućavala da se makar koliko toliko amortizuje socijalna kriza i spriječi kolaps finansijskog sistema, dok su uz granicu države bjesnjeli građanski ratovi.

Do sredine 90-ih posao se odvijao pod kontrolom službi savezne države, da bi nakon zaokreta Mila Đukanovića koji je od glavnog saveznika postao unutrašnji protivnik Slobodana Miloševića, šverc cigareta preko crnogorskih luka i pristaništa postao biznis grupacije okupljene oko tadašnjeg premijera Crne Gore i njegovih poslovno bezbjednosnih partnera iz Beograda koji su takođe okrenuli leđa već dobrano zaljuljanom srpskom režimu.

Ti profiti obezbijedili su Đukanoviću enormnu moć u Crnoj Gori, nakon podjele DPS-a. Formirana je bezbjednosnsa služba koja je bila podređena duvanskom biznisu vladara i od koje su s razlogom strijepili kritičari režima, među njima i Duško Jovanović, urednik Dana, preko kojeg je lansirana „Duvanska afera“ koja umalo nije dovela do pada Đukanovića.

Šef režima je sačuvao vlast nakon gubitka izbora 2001. a Jovanović je ubijen maja 2004. u atentatu čiji nalogodavci niti izvršioci nisu otkriveni. Potpis duvanske mafije je, međutim, bio očigledan. Ubistvo Jovanovića nije uticalo na nastavak šverca cigareta ali je novo vrijeme dovelo do novih aktera. Za Đukanovićev režim, to je bila zlatna koka koja je čuvala njegov tron – do 30. avgusta 2020. godine.

Prvi dio gostovanja predsjednika PZP-a Nebojše Medojevića gdje govori o dobijanju informacije iz jedne strane službe ali i razloga zašto su Amerikanci tolerisali šverc možete pročitati na linku, dok je drugi dio zaključen sa enormnim rastom šverca cigareta krajem 90-ih godina što izaziva interesovanje italijanskog tužilaštva zbog čega, o čemu smo pisali u trećem djielu, Đukanović postaje zainteresovan za nezavisnu Crnu Goru.

Dva puta cigareta, jedan za Albaniju i Kosovo i Metohiju, drugi za Istočnu Hercegovinu

Preko nezavisne Crne Gore ali i organizovana privatnih žurki za bogataše, Đukanović između ostalih sklapa i odlične odnose sa sada pokojnim premijerom Italije Silviom Berluskonijem i stoga italijanski organi arhiviraju istragu protiv Đukanovića po tom osnovu, ali i zbog nezavisne Crne Gore.

„Tada je Đukanović obećao Berluskoniju Elektroprivredu Crne Gore kao naplatu toga što su Italijani arhivirali njegov predmet. Vrlo je važno istaći – arhivirano. Đukanović nikada nije oslobođen optužbi jer je kao predsjednik nezavisne Crne Gore imao međunarodni imunitet. Međutim, 2020. godine nikakav međunarodni faktor nije odlučivao, već su to bile lokalne strukture koje su upravo htjele da nastave šverc cigareta i sve ove poslove koje je Đukanović razvio do perfekcije“, kazao je Medojević.

FOTO: Đukanović i Berluskoni

U Luku Bar i Slobodnu carinsku zonu stižu sumnjivi kontejneri iz Dubaija sa cigaretama pa se sa falsifikovanom dokumentacijom, vrši se špedicija preko privilegovanih firmi.

„Npr. imate kamion sa cigaretama koji se upisuje kao da se u njemu nalaze plastične čaše. Ja sam se šokirao kad sam pošao u inspekciju – tek 2021. godine je država Crna Gora postavila carinike na izlaz iz Luke Bar. Sve do januara su mogli kamioni bez problema da uđu u Luku Bar“, kazao je Medojević.

Postojala su tada dva kraka kuda su išle cigarete – jedan prema Kosovu i Metohiji i Albaniji, a drugi prema Istočnoj Hercegovini i Republici Srpskoj. Prema Albaniji su radili braća Drešaj i Keljmendi koji su obezbjeđivali to tržište, dok su istočni dio kontrolisali Daka Davidović, kao i Nikšićani sarađujući sa graničnom policijom. Sve se može vidjeti u SKY aplikaciji.

Medojević tvrdi i da je Zdravka Krivokapića doveo Daka Davidović kako bi nesmetano mogao da teče šverc cigareta.

„Šverc ne funkcioniše do juna 2021. godine jer ne znaju ko će biti koordinator službi bezbjednosti. A onda su za jedan vikend prošvercovali 94 kontejnera cigareta prošvercovali. To je čitav konvoj! Tu su ogromni iznosi novca. Tada je sprovođen i klasični reket za političare, sto evra po kartonu, i to su uzimali korumpirani političari. Sve te podatke imaju i naše službe ali i zapadne službe. Kada ja optužujem Krivokapića da je nastavio šverc cigareta, kažem da je neko uzeo 9 miliona evra na 94 kontejnera, a mogli su ih uzeti samo Krivkoapić, Spajić, Abazović, Brđanin ili Vukišić. To je šema koja funkcioniše i donosi novac. U maju je bio taj početak šverca sa 94 kontejnera, a Spajić je u junu kupio svog Mercedesa od 120.000 evra. Tada je Spajić shvatio da je u Crnoj Gori vrlo profitalno biti premijer ili ministar ako zažmurite na te koruptivne šeme“, zaključio je on.

Tvrdi i da nije bilo hrabrosti da se obračunate sa tom mafijom a za šta su potrebni radikalni rezovi.

(Nastavak slijedi sjutra)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare