INTERVJU! VLADIMIR DOBROSAVLJEVIĆ! Mandićev izbor važan za Srbe, pitanje Kosova i Metohije višegeneracijsko pitanje!

Portal 083: Gdine Dobrosavljeviću, kako ocjenjujete trenutnu političku situaciju u CG

DOBROSAVLJEVIĆ:

Ovo je period stabilizacije vlasti pobedničkih struktura iz avgusta 2020., koje su zatim potvrdile i ojačale svoje pozicije unutar biračkog tela tokom drugog kruga predsedničkih izbora, a potom i parlamentarnih u aprilu i junu 2023. Formirana je skupštinska većina i izvršna vlast koje u potpunosti reprezentuju većinsku volju građana, nakon neuspelih eksperimenata sa tzv. “ekspertskim“ i “manjinskim“ vladama Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, zbog kojih je pretila opasnost, da se tranzicija iz jednog autoritarnog i hibridnog režima ka demokratiji i slobodnim institucijama, u potpunosti blokira. Nedvosmislena je i dominantna podrška unutar crnogorskog društva, trenutno vladajućim političkim subjektima, da se odlučnije započne sa neophodnim reformama u ekonomiji, pravosuđu, bezbednosnom sektoru i političkom sistemu.

To bi trebalo da bude veliki podstrek i motiv političkim elitama, ali sa druge strane predstavlja i ogromnu odgovornost, da se oprvda dobijeno poverenje i entuzijazam koji postoji kod građana. Na kraju, ali ne najmanje važno, skinuta je stigmatizacija sa političkih predstavnika srpskog naroda u CG, jer se pokazalo da su oni neophodan činilac za svako konstruktivno rešavanje nagomilanih problema u CG, a ne deo problema, zašta su godinama bili neopravdano optuživani. Finalizaciju tog procesa očekujem nakon održavanja budućeg popisa stanovništva, kao i u trenutku, kada do decembra 2024., dođe do dogovorene rekonstrukcije vlade, pa srpski ppredstavnici preuzmu odgovornost i na čelnim pozicijama izvršne vlasti.

Portal 083 : Izbori u Srbiji, koliko može SNS, koliko može opozicija, da li će SNS – SPS opet formirati vlast

DOBROSAVLJEVIĆ:

Da se podsetimo, najjača stranka u Srbiji, SNS, na prethodnim izborima u aprilu 2022. Izgubila je po prvi put nakon deset godina vladavine nešto preko 300000 glasova. Oko 110000 se vratilo njihovom koalicionom partneru SPS, i to je prvi put za deset godina da su oni zaustavili trend gubitka glasača. Sa druge strane skoro 200000 je otišlo desno orjentisanim strankama.

U oba slučaja ključni razlozi su bili spoljnopolitičke prirode i činjenice da su ove grupacije otvoreno podržale jednu od strana tokom sukoba u Ukrajni. Znači, za početak, ovi izbori treba da pokažu da li je to bio incident uslovnjen nepovoljnim geoporitičkim procesima ili je u pitanju trend koji bi jasno nagovestio silaznu fazu u epohi vladavine SNS. Ono što trenutno znamo, na osnovu pojedinih ulaznih istraživanja javnog mnjenja, to je da na samom početku kampanje SNS na sličnom rejtingu kao sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Time se povećava verovatnoća kako će biti u kapacitetu, da zajedno sa dosadašnjim koalicionim partnerima, zadrže državnu vlast. Mnogo veći izazov za njih će biti izbori u Beogradu, jer im je tu rejting niži nego na republičkom nivou. Naspram sebe imaju očekivano objedinjenu levo liberalnu opoziciju, ali i potpuno razjedinjenu desnicu, što je teško racionalno objasniti, pogotovu kada se pogledaju očekivanja birača tog profila. Diferencijacija unutar desnog sektora, kao i očekivanja da jedan broj lista neće preći cenzus, što je dodatni bonus za najjače stranke zahvaljujući dontovom sistemu obračuna glasova i mandata, zapravo su najvažniji aduti u pokušaju da SNS očuva vlast i u Beogradu.

Portal 083: Refleksije sukoba u Ukrajini i Gazi na Srbiju i problem Kosova i Metohije

DOBROSAVLJEVIĆ:

Razvijeno istorijsko promišljanje nas uči da je razumevanje ogromne većine lokalnih procesa, struktura i fenomena, gotovo nemoguće bez njihove kontekstualizacije u okviru širih, međunarodnih, kretanja. Tako je i sa dva pomenuta sukoba. Pogotovu je rat u Ukrajni doveo do drmatičnih promena u globalnoj političkoj i bezbednosnoj arhitektonici. Živimo u epohi kada otpočinje novi hladni rat i blokovska podela sveta, a suspenduje se i marginalizuje međunarodno pravo, suverenitet, demokratija, slobodno tržište ili privatna svojina. Naš region, Jugoistočne Evrope, je u ovoj planetarnoj bezbednosnoj i političkoj rekonfiguraciji ostao duboko u interesnoj sferi jednog od budućih centara moći. I to se dramatično odrazilo na spoljnopolitičku poziciju Srbije naročito u odnosu prema pitanju KiM. Dotadašnja spoljnopolitička pozicija koja je bila definisana kroz četiri vektora, Vašington, Brisel, Moskva i Peking, postala je sve teže održiva jer su usledili zahtevi, Beogradu za usaglašavanje svoje ekonomske, spoljne i bezbednosne politike sa interesima SAD i EU. Dakle, onim silama koji ovaj prostor smatraju svojom zonom interesa. Pokušaji Srbije da ostane principijelna prema sukobu između Kijeva i Moskve, nije naišlo na preterano razumevanja, što se manifestovalo nizom incidenata i tenzija u južnoj srpskoj pokrajni koja se nalazi pod protektoratom međunarodnih snaga. Možda najbolje pozicije koje smo imali kod onih centara moći koji se najviše pitaju o našoj sudbini, u odnosu na privremene institucije u Prištini i tamošnje političke elite kosovskometohijskih Albanaca, još od rata iz 1999., počeli su da se urušavaju. Vrhunac je bio tragični incident u Banjskoj, koji je pretio da u potpunosti poništi sve ono što je zvanični Beograd uspeo da izgradi tokom prethodnih godina zahvaljujući tome što je bio tajtičan, dosledan i konstruktivan. Međutim ubrzo nakon izbijanja sukoba na Bliskom Istoku između Hamasa i Izraela, koji je pretio da nekontrolisano eskalira, Zapadni saveznici su odlučili da pacifikuju sva potencijalna žarišta u svojoj interesnoj zoni, to je donekle i dovelo do relaksiranijeg pristupa srpskim interesima u regionu. Dakle, suština je da imamo svest o tome kako se krize poput ove na KiM, ne razrešavaju u jednoj generaciji, ni ti u par mandata trenutnih političara. One znaju da traju decenijama, pa čak i vekovima. Zato se treba naoružati strpljenjem i mudrošću, te ne dozvoliti sebi da se ishitreno ili emocionalno reaguje na mnogobrojne provokacije i incidente. Iznad svega, treba ozbiljno pratiti procese u međunarodnoj politici naročito one čiji se uticaji reflektuju i na nas, te sopstvene nacionalne interese fleksibilno afirmisati u relnim koordinatama, na koje smo upućeni, pre svega, kroz geografski prostor i epohu u kojoj živimo.

Portal 083: Koliko je i zašto bitan izbor Andrije Mandića za predsjednika skupštine Crne Gore

DOBROSAVLJEVIĆ:

Sama činjenica da je Andrija Mandić prvi politički predstavnik Srba, koji je nakon više decenija došao na jednu od tri najvažnije državne funkcije u CG, dovoljno govori o značaju tog izbora. Time su konačno i poništene sve predrasude koje su o njemu fabrikovali politički protivnici. Jer reč je o čoveku utemeljenom na vrednostima političkih sloboda i demokratije, ali i u najizraženijim vrlinama i tradicijama srpskog naroda kojem pripada. U borbi protiv poslednjeg evropskog autoritarnog režima, pokazao je doslednost, principijelnost i upornost, ni jednog trenutka ne pristajući da pravi kompromise sa sopstvenim uverenjima. Potom u periodu nakon pada DPS sa vlasti videlo se da je reč o stabilnoj ličnosti koja ume da okuplja i gradi kanale komunikacije i saradnje između različitih političkih opcija, nikada ne forsirajući svoje interese ili stranke čiji je predsednik, u odnosu na stvari od opšte važnosti. Time je postao, potpuno nenametljivo, gravitaciona tačka većinske CG u ovom trenutku. Zato je njegov izbor potpuno logičan i zaslužen. Naravno, u svemu tome postoji i jedna lična perspektiva i satisfakcija, jer sam imao tu sreću i zadovljstvo da sa Andrijom Mandićem sarađujem, u političkoj borbi, evo već skoro 20 godina.

Portal 083: na kraju, jedno lično pitanje, da li će se Vladimir Dobrosavljević opet politički aktivirati

DOBROSAVLJEVIĆ:

Na razne načine, aktivan sam u politici 35 godina, dakle gotovo 2/3 mog dosadašnjeg života. Bilo je tu nešto uspeha, ali i dosta padova. Neko će reći da to sve nije bilo impresivno, a neko da sam mogao sve mnogo bolje, ali i mnogo više. Kako god, protok vremena i zamor materijala polako čine svoje, tako da se sve manje vidim kao angažovanog u real politici, ali zato mislim da sam u ovoj fazi svoje egzistencije, pronašao sebe kao političkog konsultanta, dakle kao nekog ko sa malo izdvojene pozicije mnogo bolje sagledava događaje i ljude, pa samim tim dolazi i do boljih rešenja za donosioce odluka sa kojima sarađuje. Možda nikada nisam postao vrhunski politički praktičar, ali zato deluje kao da umem solidno da promišljam o politici kao veštini.

PORTAL 083

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare