Hrvatski poslanik Adrijan Vuksanović će glasati za rezoluciju o Jasenovcu???

Najava da će se u crnogorskom parlamentu možda raspravljati o rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, rezultirala je novim momentima, kako u Crnoj Gori, tako i u susjednoj Hrvatskoj.

Svima mili i istaknuti lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da je Jasenovac najveća sramota hrvatskog naroda i da je to proisteklo iz NDH.

„Za vas su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, Slobodan Milošević heroji, a za mene je Ante Pavelić zločinac. Vi pokrenite inicijativu, a ja ću se prema njoj i podnijeti“izjavio je predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Međutim, njegova izjava se ne poklapa sa zvaničnim stavom njegove matične države. Ovo je čudno, jer Vuksanović se uvijek trudio da uskladi svaku svoju izjavu sa zvaničnim stavom Hrvatske.

Lider HGI-ja se očigledno „izletio“, ne konsultujući se sa hrvatskim zvaničnicima. Vjerovatno je mislio da će njegova izjava i predlog predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića da se raspravlja o rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, proći neopaženo. Međutim, ministru spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu ništa ne promiče, pa je Hrvatska juče uputila protesnu notu Crnoj Gori.

Grlić Radman je povodom toga dao zanimljivu izjavu:

„Mi smo osudili pokušaj da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe u Crnoj Gori i istakli smo, naravno, naša očekivanja da se Crna Gora i njene institucije, prije svega Narodna skupština odustane od toga poteza jer, kako sam rekao, to se sve skupa može negativno reflektovati na naše odnose“.

Sada se Adrijan Vuksanović našao u nebranom grožđu, jer je i on jedan od članova crnogorske skupštine, a pitanje je da li će smjeti da podrži rezoluciju o Jasenovcu, kada dođe trenutak da se o tom pitanju glasa.

Ukoliko dođe do glasanja o rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, Adrijan će imati priliku da dokaže da ipak ponekad zna da donese pravilnu odluku i da rasudi stvari na pravi način. Sačekajmo da vidimo da li će Vuksanović pokleknuti pod pritiskom svojih sunarodnika iz susjedstva, i okrenuti ploču.

Ivanović ne garantuje da Parlament neće glasati o Jasenovcu

Istina je da nisam mogao kolegi Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini, kazao je ministar vanjskih poslova Crna Gore, Filip Ivanović, i dodao da je uvjerio hrvatskog ministra da „niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom“.

„Želim da zahvalim kolegi Grlić Radmanu što je danas istakao dvije činjenice: da imamo odličnu komunikaciju i saradnju, što sa zadovoljstvom potvrđujem, te da je Crna Gora šampion evropskih integracija, što Hrvatska snažno podržava a što mi u Crnoj Gori izuzetno cijenimo“, naveo je Ivanović u izjavi za RTCG.

Podsjećamo, Hrvatska je uputila Crnoj Gori protestnu notu zbog najave da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao reakciju na rezoluciju o Srebrenici.

„U kraćoj komunikaciji koju smo imali po predmetnom pitanju, istina je da nisam mogao kolegi Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini iz prostog razloga što je to dio parlamentarnih aktivnosti na koje ministarstvo i izvršna vlast ne mogu uticati. S druge strane, uvjerio sam kolegu da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom, pošto je poznato da hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obilježava sjećanje na nevino stradale jasenovačke žrtve“, naveo je Ivanović.

FOTO: Filip Ivanović

Takođe, istakao je, kako kaže, da je Vlada u potpunosti posvećena svojim prioritetima, među kojima je, kako kažae Ivanović, najvažniji proces pristupanja EU, te da je u tom domenu ostvaren izuzetan napredak za koji očekuju da će biti prepoznat Izvještajem o privremenim mjerilima i međuvladinom konferencijom u junu“.

Spajić i Varhelji nemušto o Jasenovcu: Pitanja koja se tiču istorije mogu lako da uvedu u sukob zemlje Zapadnog Balkana – zašto se onda Srebrenica nameće?

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji kazao je da pitanja koja se tiču istorije mogu lako da uvedu u sukob zemlje Zapadnog Balkana.

To je rekao odgavarajući na pitanje treba li uopšte Crnoj Gori da usvaja rezoluciju o Jasenovcu, naročito kada Hrvatska opominje da će to usporiti put ka članstvu u EU.

-Mislim da su dobrosusjedski odnosi važna stavka za članstvo svake zemlje u EU. Uvijek očekujemo od kandidata da dijalogom prevaziđu sva otvorena pitanja. Ja ne želim da se miješam u interpretaciju istorije. Zapadni Balkan može lako da skrene sa puta, istakao je Varhelji na pres konferenciji sa crnogorskim premijerom nakon samita o Planu rasta EU za ZB u Kotoru.

Govoreći o Jasenovcu, Varhelji kaže da se jasno vidjelo šta se dogodilo i ko je to napravio.

FOTO: Spajić i Varhelji

-Sve što nas skreće sa toga, šteti regionu. Mislim da je najvažnije da svi poštuju presude sudova i jačaju ih, naveo je on.

Premijer Milojko Spajić je kazao da misli da će u budućnosti svi bilateralni problemi na Zapadnom Balkanu biti riješeni.

On je to kazao odgovarajući i na pitanje o protestnim notama koje su uručene Crnoj Gori od strane Bosne i Hercegovine i Hrvatske u proteklom periodu.

-Regionalne integracije su evropske integracije. Mi ćemo sa Hrvatskom imati najbolje odnose, ne sumnjam da ćemo te odnosi dići na neviđen nivo od 80-ih godina. Crna Gora i Hrvatska su prirodno naslonjene jedna na drugu, vrlo smo slični i možemo mnogo da učimo od Hrvatske. Očekujem saradnju na savršenom nivou, istakao je.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Spajić kaže da očekuje da se prihvate crnogorski amandmani

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare