Filipe Ivanoviću, uzdrži se!

Rezolucija o genocidu u Srebrenici je glavna tema ovih dana, o kojoj se polemiše dugi niz godina. Neki smatraju da se dogodio genocid, a drugi ga osporavaju, navodeći da zločin u Srebrenici nema elemenata genocida.

S obzirom na to da je nedavno odloženo glasanje o pomenutoj rezoluciji, koje je bilo zakazano za 2. maj, kontaktirali smo resor ministra Filipa Ivanovića i upitali Ministarstvo vanjskih poslova koji je njihov stav o ovom pitanju.

Takođe smo ih pitali da li se zvanična Podgorica slaže sa mišljenjima eminentnih stručnjaka iz Izraela koji osporavaju „genocidnost“ zločina u Srebrenici i tvrde da taj događaj nema karakter genocida.

Konkretno su o tome prethodnih dana govorili vodeći svjetski stručnjak za pitanja Holokausta i genocida, Jehuda Bauer, kao i američki istoričar izraelskog porijekla, Efraim Zurof. Obojica su stava da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Međutim, naš portal je ostao uskraćen za mišljenje, odnosno odgovore Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Ono što je tragikomično je da nama, crnogorskim građanima i našim ministrima, njemačke diplomate određuju šta treba da mislimo i kako naš predstavnik u Ujedninjenim nacijama treba da glasa po pitanju događaja koji se desio u našem komšiluku, a ne u Njemačkoj.

Nema sumnje da se crnogorski vlastodršci još jednom spremaju da urade domaći zadatak koji im stiže od EU i NATO partnera.

Ukoliko se crnogorska vlast pridruži predstavnicima onih država koje smatraju da se dogodio genocid u Srebrenici, opet će pokazati da im nije stalo do mišljenja sopstvenih građana koje predstavljaju. Takođe, eventualnim glasanjem ZA priznavanje navodnog genocida u Sreberenici, i ova Vlada će svojim građanima pokazati da nastavljaju politiku servilnosti prema Berlinu, Briselu, Vašingtonu i Londonu, koja je bila svojestvena DPS-u, koji se između ostalog i na taj način održavao na vlasti.

Odlaganje glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici je dokaz i da se države članice Ujednjenih nacija nisu usaglasile po tom tom pitanju. Međutim, premijer Crne Gore Milojko Spajić je već odlučio da će se pridružiti „zapadnim partnerima“, te da će Crna Gora glasati ZA Rezoluciju.

Spajić u radnoj posjeti Njemačkoj potvrdio da će Crna Gora podržati Rezoluciju?

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milan Nič izjavio da je tokom razgovora u Berlinu premijera Crne Gore Milojka Spajića pitao, između ostalog, o stavu njegove vlade prema predloženoj rezoluciji o Srebrenici.

„Imao sam priliku da pitam Spajića o kretanju Crne Gore ka EU, da li je bolje da ide sama ili u manjoj grupi. Zanimalo me je balansiranje između krhke parlamentarne većine naspram principa činilaca vlasti, kao i njegov stav i stav Vlade prema predloženoj rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici“, napisao je Nič.

Spajić mu je odgovorio da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali je neće kosponzorisati.

Sada je jasnije zbog čega resor Filipa Ivanovića, tj. Ministarstvo vanjskih poslova ćuti – ministar Ivanović ne želi da protivrječi partijskom kolegi, premijeru Milojku Spajiću, kao ni onima sa Zapada koji im mogu pomoći da se kao „proevropski“ poslušnici što duže održe na vlasti

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nije ovdje riječ o protivrečenju ovom ili onom, istoku ili zapadu već o protivrečenju zdravom razumu! Valjda je i vrapcima na grani jasno da Srebrenica nema veze sa genocidom, a ono što je najgore od svega je što oni koji su do svega toga i doveli pokušavaju da glume svetce! Fuj na sve njih, a i na domaće izrode koji to podržavaju!