Evo šta piše u sramnoj rezoluciji o Srebrenici koja će se naći na dnevnom redu u UN!

Rezolucija o Srebrenici, čije usvajanje bošnjački dio misije Bosne i Hercegovine s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom na čelu želi da progura i Skupštini Ujedinjenih nacija zakazanoj za 27. april, predviđa da 11. jul postane „međunarodni dan sjećanja na genocid“ i zahtijeva da se kroz obrazovni sistem na ovaj način govori o zločinu.

U tekstu u koji su „Novosti“ imale uvid, i za koji prevashodno lobira Njemačka, traži se od svih zemalja da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako „veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici“.

Ključne tačke dokumenta, njih sedam, pored toga da se 11. jul odredi za tzv. Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se taj datum obilježava u svim državama svake godine, nalažu i da se bez rezerve osuđuje svako negiranje istog.

Dalje, pozivaju se sve države članice Ujedinjenih nacija da očuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa. Takođe, osuđuje se bezrezervno djelovanje koje glorifikuje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici.

Uz to se naglašava važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikovanja preostalih žrtava genocida u Srebrenici i obezbjeđivanje dostojanstvene sahrane. Ujedno se traži od generalnog sekretara da osnuje program za informisanje pod nazivom „genocid u Srebrenici i UN“.

Po nedavnim riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, cilj dokumenta je demontaža Republike Srpske, na osnovu stava da se radi o političkoj tvorevini zasnovanoj na genocidu, kao i zahtjev Beogradu za isplatu ratne odštete.

Podsećanja radi, izraelski istoričar Gideon Grajf je sproveo međunarodnu istragu o broju žrtava u srebreničkoj regiji na poziv Republike Srpske. U izveštaju 2021. utvrđeno je da nije bilo više od 3.714 stradalih, kao i to da se nije radilo o genocidu, jer to po definiciji istoričara Rafaela Lemkina uvedenoj 1945, podrazumijeva namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod.

„Srbi nikada nisu imali takav plan, ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu“, izjavio je Grajf.

Za usvajanje pomenute rezolucije u parlamentu Ujedinjenih nacija potrebna je prosta većina. Iako ona neće imati značaj kao da ju je usvojio Savjet bezbjednosti UN, imaće političku i moralnu težinu.

Inače, u SB UN je 2015. godine vođena polemika oko rezolucije o Srebrenici koju je podnela Velika Britanija, ali je zahvaljujući vetu tadašnjeg ambasadora Rusije Vitalija Čurkina rezolucija oborena.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare