EKSKLUZIVNI INTERVJU! Prof.dr Uroš Šuvaković! Na vlast u Srbiji ne može se bez izbora, Srbima u Crnoj Gori prava koja imaju Albanci u Makedoniji!

Naš sagovornik je Prof.dr Uroš Šuvaković.

Prof.dr Uroš Šuvaković diplomirao je (na smeru za društveno-političke odnose, 1995), magistrirao (iz oblasti metodologije, 2000) i doktorirao iz oblasti političke sociologije 2004. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Portal 083: Kako posmatrate trenutnu političku situaciju u Srbiji, protesti Srbije protiv nasilja su postali nasilni, da li to ruši međunarodni imidž Srbije?

Uroš Šuvaković: To jeste pokušaj ne samo majdanizacije Srbije, dovođenja u pitanje legitimnosti vlasti, već i pokušaj krnjenja njenog međunarodnog ugleda. Svakako je u interesu kako kolektivnog Zapada, tako i separatista koji sede u tzv. privremenim prištinskim institucijama. Zajednički im je cilj: vazalna vlast u Srbiji, koja bi uradila sve što oni traže: od sankcija bratskoj Rusiji do priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Međutim, dejstvo ovoga što čine je upravo suprotno od onoga što su želeli. Neuspešnim okupljanjem minornog broja ljudi, koji su pribegli političkom nasilju, oni su samo ojačali međunarodnu poziciju Srbije, u skladu sa onom poslovicom “Što ga ne ubi, to ga ojača”. Naime, pokazalo se: a) da je vlast legitimna, pošto građani ne nasedaju na laži da su izbori “pokradeni”, b) da vlast poštuje pravo na slobodu mišljenja i pravo na proteste, ali da garantuje bezbednost svakome, te da prema tome ne toleriše nasilje, posebno ne političko nasilje i da za to zaduženi organi rade svoj posao.

Posebno je važno istaći da građani Srbije sa gnušanjem odbacuju ideju “Srbi na Srbe” koju su upravo lansirale kolovođe pokušaja prevrata u Srbiji, osporavajući pravo onima koji imaju dvojno državljanstvo da glasaju u Srbiji. Podsetiću, da je pre dve i po godine održavan dijalog vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, da se tu razgovaralo o promenama izbornih propisa što je opozicija zahtevala, da je to što su zahtevali implementirano kroz zakonske izmene. Oni nigde tada nisu tražili takvu promenu koja znači da naši sunarodnici sa dvojnim državljanstvom nemaju pravo glasa na izborima u Srbiji. A i kako bi? Da Vas podsetim: kada se Milan Panić kandidovao na predsedničkim izborima protiv Slobodana Miloševića, nije imao prijavljeno prebivalište u Beogradu. Odmah mu je omogućeno da ga prijavi, jer jednog ozbiljnog političkog protivkandidata ne možete da eliminišete iz izbornog procesa iz najformalnijih razloga. A naša opozicija bi htela da dođe na vlast bez izbora. I po mogućstvu, da suzi biračko pravo što je moguće više. Da Vas takođe podsetim da je Srbija imala dva premijera u savremeno doba rođena izvan sadašnjih granica Srbije: Zoran Đinđić je rođen u Bosanskom Šamcu, a Mirko Marjanović u Kninu! I ne samo to: imala je i predsednika rođenog u Sarajevu – Borisa Tadića! I sada taj isti Tadić osporava pravo građanima BiH koji imaju i državljanstvo Srbije da glasaju u Srbiji. On je mogao da bude šef države, a oni ne mogu ni da glasaju! Sramota.

Portal 083 : Uvijek aktuelno pitanje Kosova i Metohije, da li se nazire bilo kakvo rešenje koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbiju?

Uroš Šuvaković: Predsednik Vučić je iz lavljih čeljusti izvukao kosmetsko pitanje i vratio ga pred međunarodnu zajednicu, da o njemu mora da se razgovara sa Srbijom. I kolektivni Zapad je konačno shvatio da nema rešenja koje neće značiti saglašavanje Srbije sa takvim rešenjem. Srbija ima Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti OUN, sa kojom je dobila “tapiju nad Kosmetom”, kako je to svojevremeno nama, svojim saradnicima, rekao predsednik Slobodan Milošević.

Dakle, rešenje za Kosmet mora da znači da interesi Srbije budu zadovoljeni. I sadašnja vlast, na čelu sa predsednikom Vučićem, snažno štiti srpski nacionalni i državni interes na Kosmetu. Otuda i ima tako ubedljivu narodnu podršku.

Portal 083: Da li je politika Aleksandra Vučića i EU i Rusija jedina moguća politika koja u ovom trenutku može da donese dobro Srbiji?

Uroš Šuvaković: Nije samo i EU i Rusija, već je tu i Kina i SAD. Predsednik Vučić vodi dobru i uravnoteženu međunarodnu politiku. I ne vidim da bi bilo kakva druga politika u sadašnjim globalnim odnosima bila bolja za Srbiju, ako bi uopšte bila i moguća.

Portal 083: Da li smatrate da će Branimir Nestorović ući u koaliciju sa SNS i da li će Srbija dobiti trojnu koaliciju SNS – SPS- Nestorović

Uroš Šuvaković: Profesor Nestorović je sam rekao da će, u slučaju pokušaja nasilnog osvajanja vlasti, on pružiti podršku sadašnjoj vlasti. Ako sam ga dobro razumeo, i ukoliko bude dosledan u tom stavu, takva bi se koalicija (li bar manjinska podrška) moglča da očekuje.

Portal 083: Vaše gledište prema Crnoj Gori, kakve rezultate popisa očekujete i da li je ono što traže srpski politički predstavnici a tiče se srpskog jezika kao službenog moguće ostvariti i na koji način?

Uroš Šuvaković:

Od popisa očekujem da bude pošten i da se utvrdi koliko ima stanovnika Crna Gora, koje su nacionalnosti, veroispovesti, koji im je maternji jezik. To što traže srpske stranke da srpski jezik bude službeni jeste jedan realan zahtev i mislim da ga je nemoguće ignorisati. Premda, u biti se tu ništa neće promeniti pošto je srpski jezik u Crnoj Gori i sada službeni, samo pod drugim nazivom. Ono, što međutim, ja moram da kažem tiče se ukupnog statusa Srba u Crnoj Gori. Mislim da je potpuna nepravda da oni imaju manja prava nego Albanci u Makedoniji. Smatram da u tom smeru treba da se kreću zahtevi srpskih stranaka: ono što je tzv. Ohridskim sporazumom priznato Albancima u Makedoniji, najmanje to identično treba da se prizna i Srbima u Crnoj Gori.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dobar intervju