DPS dosljedno uz kriminalno-terorističku tvorevinu: Kovač da izruči Srbina Kosovu*

Nakon što je ministar pravde Marko Kovač odbio zahtjev takozvanog Kosova da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61), rođenog u Peći sa boravištem u izbjegličkom naselju Rudeš u Beranama, uhapšenog po zamolnici tzv. Kosova zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, oglasio se i DPS.

U rješenju Ministarstva pravde navedeno je da bi izručenje ovog osumnjičnog privremenim kosovskim institucijama predstavljalo povredu člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Odluka ministra pravde Marka Kovača kojom je odbio zahtjev takozvanog Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića radi gonjenja za krivično djelo, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, ni pravno ni politički nije dobra. To je saopštio Medija centar DPS Crne Gore.

– Ukazujemo da je kao razlog za takvu odluku Kovač naveo kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i sumnju da Vukotić može biti politički gonjen. Takvo pravno tumačenje ni u kom slučaju ne stoji, prije svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i donio odluku o izručenju Vukotića. Drugi razlog zbog kojeg Kovač nije smio donijeti ovakvu odluku jeste sama težina krivičnog djela. Podsjećamo da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ekstradicija se može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom – navode u saopštenju.

Dodaju da kada izrečeno uzmu u obzir, a poznajući podaničku poziciju Vlade Crne Gore i njenih ministara, zaključak je da je Kovač donio političku odluku, zasnovanu na tehničkom sprovođenje direktive koju je dobio iz Beograda.

Izvor: IN4S

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare