Dolijali!

Više tužilaštvo u Podgorici formiraće predmet kako bi ocijenili da li u porukama transparenata na jučerašnjem protestu zbog dolaska predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ima elemenata krivičnog djela.

Na jednom od njih je pisalo „Soko sivi, a ne kukavica. Crnogorac, a ne posrbica”, što prema ocjeni građanske aktivistkinje Bojane Jokić predstavlja izliv mržnje.

Dodik je bio u posjeti predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, zbog čega je organizovan protest ispred Skupštine.

Kako smatra Jokić, država ne tretira svaki slučaj jednako, što se može zaključiti ako samo uzmemo u obzir procesuiranja iz prethodnog perioda.

„Vidimo da tu nema prakse i ustaljenosti, jer šta bi bilo da su neki druge nacionalnosti ili neke druge radikalne grupe nosile natpisima na kojima piše Crnogorac a ne poturica. ili Crnogorac pa možda neki od ovih izraza homofobnih, koji uglavnom homofobi – mrzitelji LGBT populacije – koriste za LGBT populaciju. Da li bi onda državne institucije reagovale. Ja mislim da bi“, rekla je Jokić.

Nijedna nevladina organizacija, navodi ona, nije reagovala na posljednji slučaj.

Međutim, hoće tužilaštvo.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica rekla je da će vezano za isticanje transparenata biti formirati predmet, kako bi cijenilo da li u porukama transparenata ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

I dok je pred tužilaštvom da ispituje, Jokić objašnjava i zašto su ovakve poruke problematične.

„Postoji bojazan da ćete, slobodno mogu reći, fašističke parole možda i nekom pomutiti glavu ko prirodno ne bi razvio mržnju prema drugom i drugačijem“, kazala je Jokić, prenosi RTCG.

A izazova nam ne fali, samo je pitanje na koji način doživljavamo dvije strane iste medalje.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare