Da li je današnja Hrvatska u stvari NDH?

Licemjerstvu ovih dana, kako sa domaćih tako i sa stranih adresa, očito da nema kraja. Protestna nota stigla je iz Hrvatske Crnoj Gori upravo zbog najava da će biti izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu.

I iako je činjenica da su Srebrenica, čiji je genocidni karakter itekako sporan, sudeći ne samo po srpskim, već i izraelskim stručnjacima, i zloglasni Jasenovac neuporedivi, zvanični Zagreb je našao sebi za shodno da lupi „evropske packe“ Crnoj Gori jer im je navodno nejasna ta rezolucija. Oni čak idu toliko daleko da tvrde da bi to moglo zaustaviti Crnu Goru na evropskom putu, dodajući da zvanična Podgorica manipuliše žrtvama.

S tim u vezi – kako se tako nešto ne čuje od strane hrvatskih kolega kada je u pitanju Rezolucija o „genocidu“ u Srebrenici? Nikada se nije moglo čuti da je to manipulisanje žrtvama, osim od strane srpskih političkih predstavnika Srbije, Republike Srpske i Crne Gore dok sad, kako vidimo, za Jasenovac jeste.

Ponovo ponavljamo kako Jasenovac i Srebrenica nemaju niti mogu imati dodirnih tačaka, imavši u vidu sistematski logor smrti u kom su Hrvati klali i ubijali Srbe, Jevreje i Rome, i Srebrenicu koja faktički ima prizvuk vojne operacije a čija je genocidnost, ponavljamo, sporna.

Kako se navodi u najskorijem saopštenju, reakcija hrvatskog ministarstva došla je nakon što je razgovarao sa svojim crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem koji mu je kazao da ne može garantovati da takva Rezolucija neće biti usvojena.

„Zapitao sam se kakav je to istorijsko – politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi. Usvajanjem takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se ona poltiizuje i zloupotrevljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crno Gori, kao i da će se ona negativno odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna pitanja“, rekao je Grlić Radman.

S tim u vezi, očito je da se Hrvatska još uvijek i nije baš suočila sa svojom ratnom prošlošću kako se to sada traži od Srbije, Republike Srpske i Crne Gore pokušavajući da zanemare zločine koje su njihove NDH vojske počinile u II svjetskom ratu prebacujući sve reflektore na Srebrenicu čija je „genocidnost“ itekako upitna. Ne bježi hrvatski ministar ni od predstavljanja samih sebe kao žrtve, nadovezujući se na sramnu ploču u Morinju koje su podigli ražalovani ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević, gdje navode da je na tom mjestu bio logor „velikosrpske agresije“ a u kom, igrom slučaja, niko nije ni ubijen.

Nadalje, hrvatsko ministarstvo je fakitčki stavilo šapu na Jasenovac, gdje gotovo izgleda kao da su to „njihove žrtve“ jer se, jelte, nalaze na njihovoj teritoriji, uopšte ne zalazeći u činjenicu da je tamo stradao srpski narod. U mnogim hrvatskim medijima se i spinuje stvarnost tvrdeći da su u zloglasnom logoru najviše stradali Hrvati što je laž koja je bez presedana. S tim u vezi, licemjerno djeluje i akcija međunarodne zajednice koja konstantno potencira da se Srbija mora suočiti sa svojom ratnom prošlošću jer je to put u budućnost – a kada dođe do toga da i druge države to moraju da urade, onda se to itekako spori.

Svakako, licemjerstvo bez presedana, kom, nažalost, niko od funkcionera Vlade ne smije da odgovori. A nadamo se da će nas razuvjeriti.

Knežević: Nije mi jasno zašto se zvanična Hrvatska prepoznaje u ustaštvu i genocidnoj Pavelićevoj tvorevini NDH

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je za portal IN4S da je rezolucija o genocidu u Jasenovcu je dobra za regionalno pomirenje, afirmaciju dobrosusjedskih odnosa, evropske integracije, suočavanje s prošlošću.

„U njoj se hrvatski narod ne pominje kao genocidni, bilo je Hrvata koji nisu pripadali ustaškom pokretu, kao npr. Josip Broz, Vladimir Nazor, Andrija Hebrang… i još neki. „Jama“ Ivana Gorana Kovačića je moja najdraža poema, ali i najbolje svjedočanstvo jednog Hrvata o ustaškim zločinima i genocidu nad srpskim življem„, kazao je Knežević.

Uostalom, dodaje on, i poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović je saopštio da će glasati za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Neću da vjerujem da se Hrvatska kao kosponzor Rezolucije o Srebrenici protivi Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu.

„Em nisu uporedive, em mi nije jasno zašto se zvanična Hrvatska prepoznaje u ustaštvu i genocidnoj Pavelićevoj tvorevini NDH„ , zaključio je Knežević

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zato što je Jasenovac i ostala stratišta gledalo njihove duše i države! Nebtrebuje carstvo neljudima nako da se pred svijetom ruže!