Budva i Berane idu na nove izbore?

Kriza vlasti u Budvi još uvijek nije razriješena, pa ako u narednih 14 dana ne bude izabran predsjednik Skupštine Opštine, u toj lokalnoj samoupravi biće raspisani vanredni izbori.

Juče je iz Ministarstva javne uprave (MJU) nezvanično saopšteno da je rok za konstituisanje vlasti 17. avgust, s obzirom na to da su konačni rezultati majskih lokalnih izbora u Službenom listu objavljeni 17. juna. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština mora da se konstituiše u roku od 60 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Izbori su održani 26. maja, a potom je započeta konstitutivna sjednica na kojoj su verifikovani mandati odbornicima, ali nije izabran šef parlamenta, što, prema Zakonu, znači da Skupština nije konstituisana.

Zatim je Vlada naložila SO Budva da na sjednici 30. jula izaberu predsjednika lokalnog parlamenta, što ponovo nije učinjeno, jer politički subjekti nisu našli zajednički jezik koji bi doveo do dogovora, te nije bilo ni predloga za prvog čovjeka Skupštine.

Iako se očekivalo da će Demokrate predložiti svoga kandidata, za šta bi pismeno imali podršku devet odbornika “Za budućnost Budve – Mladen Mikijelj” i dva odbornika Pokreta Evropa sad, to se nije dogodilo jer, kako su kazali, nezvanično su dobili tumačenje Ministarstva javne uprave da rok za konstituisanje vlasti nije 6. avgust, već 17. avgust, pošto su konačni rezultati majskih lokalnih izbora u Službenom listu objavljeni 17. juna.

Ipak, ne isključuju mogućnost da bi predsjednik države Jakov Milatović već 7. avgusta, ako do tada ne bude konstituisan parlament, raspisao nove, vanredne izbore u Budvi, četvrte po redu za četiri godine.

Za formiranje vlasti u Budvi potrebna je većina od 17 odbornika u parlamentu sa 33 mjesta.

Trenutna situacija u Beranama vodi skraćenju mandata lokalnoj Skupštini

Ako Skupština Opštine Berane u ponedjeljak (5. avgusta) ne donese Odluku o skraćenju mandata Skupštini, Ministarstvo javne uprave (MJU) će predložiti Vladi da to uradi.

U slučaju da Vlada raspusti lokalni parlament, njega bi zamijenio odbor povjerenika.

S druge strane, ako SO sama sebi skrati mandat, do vanrednih izbora bi o lokalnim pitanjima i dalje odlučivali odbornici, koji bi od tog trenutka bili u tzv. tehničkom mandatu.

Međutim, Berane trenutno nema predsjednika Opštine, jer je gradonačelnik Vuko Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kada je usvojena ostavka Todorovića.

Nije jasno kako bi parlament, ako bi i zakazao sjednicu, imao kvorum za izbor predsjednika Opštine, jer to nije uspio dok je imao puni mandat. Njega eventualno može da imenuje Vladin Odbor povjerenika, ako bude izabran, a njegov mandat bi trajao do izbora novog nakon vanrednih izbora.

U Beranama nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine. Izbor Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Todorović iz Nove srpske demokratije, propao je zbog toga što dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta, Miloš Rmuš i Milorad Đukić, nisu potpisali podršku za izbor Ćulafića, a potom se na sjednici lokalnog parlamenta nisu pojavili ni ostali odbornici iz vladajuće većine.

Sve u svemu, ovoga mjeseca se očekuje konačno razrješenje krize u crnogorskoj metropoli turizma, kao i privođenje kraju neodrživog stanja u Beranama.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare