Bista Sv. Aleksandra Nevskog u Nikšiću još jedan dokaz prijateljstva dva naroda

Trg Šaka Petrovića od večeras ima još jedno znamenje koje će podsjećati na neraskidive bratske veze crnogorskog i ruskog naroda.Uz velelepni Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i Presvetu Bogorodicu, darove ruskog naroda Nikšiću sada je tu i bista Svetog kneza Aleksandra Nevskog, istaknutog rukovodioca koji je branio Rusiju od agresora, mudrog političara i diplomate.

Bistu Svetog Aleksandra Nevskog u dvorištu Eparhijskog doma na Trgu Šaka Petrovića otkrili su episkop budimljansko- nikšićki Metodije i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.Episkop Metodije je osveštao bistu, a događaju otkrivanja spomenika prisustvovao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kao i brojni Nikšićani i predstavnici više organizacija, i „Noćni vukovi“ koji su darivali postament za bistu Svetog Aleksandra Nevskog u Nikšiću.„Ranije danas je još jedan spomenik Aleksandru Nevskom otkriven u Andrijevici,na zemlji Vasojevića koji od 19.vijeka poštuju ovog svetitelja kao njihovog nebeskog pokrovitelja.

Otkriće ovih spomenika je još jedna potvrda vjekovne istorijske, duhovne i kulturne bliskosti između naroda Rusije i Crne Gore. Siguran sam da su ova bliskost i iskreno prijateljstvo među našim narodima čvrsti i da to neće promijeniti nikakve prolazne geopolitičke okolnosti“, kazao je Maslenikov.

Posebno se zahvalio episkopu Metodiju koji se aktivno uključio da bista ruskog svetitelja bude u Nikšiću, ali i Opštini Nikšić na podršci i Ruskom domu u Bogradu, čiji je rukovodilac Jevgenij Baranov bio večeras na otkrivanju spomenika u Nikšiću.Autor biste je poznati ruski skulptor akademik Ajdin Zejnalov koji je bistu daravao Nikšiću.

Zejnalov ze zahvalio rukovodstvu grada Nikšića i Eparhiji budimljansko- nikšićkoj.„Za mene je danas baš značajan, upečatlljiv dan jer otvaramo dva spomenika zaredom. Smatram to vrlo važnim projektom obzirom na današnju realnost. Velika mi je čast da budem dio ovog projekta. Dobio sam inspiraciju od vaše zemlje da stvorim ovaj spomenik. Nadam se da ovi moji spomenici će vama davati osjećaj nade i blagosti svakog dana“, rekao je Zejnalov.

U ime Matice srpske- Društva članova u Crnoj Gori obratio se prof.dr Drago Perović.„Za naše ovozemaljske i ljudske mjere 1249.godina je već predavna, zaboravljena. Ali kad sagledamo nju i sve one godine koje su uslijedile u ovozemaljskom životu kneza Aleksandra Jaroslaviča i ove naše poslednje decenije, ovih skoro osam vjekova što ih dijele kao da nijesu ni postojale, kao da se ništa nije promijenilo na svijetu. Geopolitička situacija je ostala ista, milenijumski traje borba, usuđujem se reći, oko jednog istog meridijana.

Zapad nikako ne može da podnese Jesenjinovu pjesničku konstataciju da „pjeva šestini zemlje cele koja se Rusija zove“, a Rusija kao i u doba Aleksandra Nevskog mora da brani svoje zapadne granice. Nekada na Nevi danas na Dnjepru. Sveti Aleksandar Nevski slijeće noćas među nas kao nekad Carev most da nas poveže, kao Hram Svetog Vasilija da nas zaštiti i blagoslovi, kao Dvorac kralja Nikole da nas uzvisi i uzdigne, kao skulptura Presvete Bogorodice Vječeslava Mihailoviča Klikova da nas zastupa pred bogom“, rekao je između ostalog prof.dr Drago Perović.U nastavku večeri u Parohijskom domu organizovan je koncert Mihaila Bereznjickog.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Идите и реците свима у туђини да је Русија жива.
Нека наши гости дођу код нас без страха…
Али ако нам ко дође са мачем, од мача ће погинути.
На овоме стоји и стајаће руска земља.

Александар Невски