Antisrpstvo je zajednička paradigma Vijesti i DPS-a!

Nakon što je, u organizaciji Srbije i Republike Srpske, u subotu održan prvi Svesrpski sabor u Beogradu koji je okupio i političke predstavnike Srba iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije, svjedočimo očekivanim negativnim reakcijama iz jednog dijela Crne Gore.

Naravno, radi se o društveno-politčkom miljeu koji se nalazi pod kontrolom Prve i Druge familije i koji je i u ovom navratu jedinstveno nastupio protiv interesa srpskog naroda u Crnoj Gori i regionu.

Naviknuti da mešetare i uvećavaju moć, tlačeći Srbe u Crnoj Gori, klijenti Prve i Druge familije su se uzbunili zbog toga što su se Srbi po prvi put institucionalno okupili u svojoj prijestonici da prodiskutuju o svojim pravima koja su ugrožena širom regiona.

I kada su Srbi u Deklaraciji Svesrpskog sabora sročili i prezentovali rješenja pojedinih problema sa kojima se suočavaju u regionu i na kojima bi im pozavidjeli mnogi evropski narodi sa dužom demokratskom tradicijom, iz Crne Gore su se udruženo pobunili društveno-politčki akteri koji su prethodnih 30-ak (što kroz saradnju, što kroz prividna međusobna trvenja) u Crnoj Gori krojili takav sistem koji je imao za cilj zatiranje srpskih tragova u ovoj zemlji, asimilaciju srpskog naroda i njegovo konačno odvajanje od Beograda.

Uprkos neograničenom uticaju koji su ostvarivali kroz politčke partije, medije, NVO i analitičare (domaće i strane) ova dva centra odlučivanja u Crnoj Gori nisu uspjela u svom naumu – da Srbe u Crnoj Goru svedu na statističku grešku, po uzoru na svoje kulturne uzore iz Zagreba kojima je za realizaciju jedne takve anticivilizacijske misije u Hrvatskoj bilo potrebno mnogo više vremena.

Šta je sporno u tome što Srbi u Crnoj Gori i regionu žele da uživaju isti obim prava koja uživaju brojni narodi na evropskom tlu (konkretno u EU)? Zar se ova dva miljea u Crnoj Gori do iznemoglosti ne zalažu za poštovanje evropskih vrijednosti u ovoj državi? Da li im predstavlja problem to što srpski narod konačno želi da uživa ona ljudska prava kao i ostali narodi na evropskom tlu ili su po njima Srbi genetski devijatni (kako tvrde pojedini saradnici Prve familije iz drugosrbijanskih redova) za tako nešto?

U prethodna dva dana nas zaštitnici prvofamilijaških i drugofamilijaških interesa zasipaju tezama da Srbima u Crnoj Gori u korišćenju osnovnih ljudskih prava nije potrebna pomoć zvaničnog Beograda. Pritom se nikako samokritički ne zapitaše zašto se uopšte Srbija uključila u rješavanje nagomilanih problema Srba u Crnoj Gori. Uključila se nakon što se zvanična Podgorica redom u proteklih 18 godina potrudila da većinski srpski jezik sroza u rang izmišljenog bosanskog (a o crnogorskom da ne pričamo), da srpske pisce na kojima su stasavale generacije i generacije naših predaka izbaci iz nastavnih planova, da trobojku potpuno odstrani iz zvanične upotrebe, da imovinu SPC-a konfiskuje zarad realizacije umobolnog plana Mila Đukanovića izrečenog na kongresu DPS-a 2019…  Ako ovome dodamo simboličko zlostavljanje Srba kroz sve usvojene Rezolucije o Srebrenici, priznavanje lažne države Kosovo, prisustvovanje obilježavanju godišnjice zločinačke akcije „Oluja“ i sijaset drugih antisrpskih prekršaja koje su mimo većinske volje naroda sprovodile vlasti u Podgoricu, uz potporu ova dva neformalna centra, onda se sa razlogom postavlja pitanje zašto se nakon svega bune zbog nasušno potrebnog angažmana zvaničnog Beograda u rješavanju srpskih nedaća u Crnoj Gori?

Da je država Crna Gora uradila svoj posao i uvažila autohtoni srpski narod i njegove interese (koji je vjekovima ginuo za njenu slobodu) onako kako dolikuje zemlji koja slovi za lidera u regionu po zaklinjanju u privrženosti evropskim vrijednostima, Beograd ne bi imao potrebu da izvršava svoju ustavnu dužnost – da brine o pravima Srba gdje god da žive.

A kako zvanična Podgorica to nije bila u stanju ili nije htjela da uvaži interese srpskog naroda, onda nema nikakvo moralno pravo da se zamjera Srbiji principijelno zalaganje za poštovanje prava Srba u Crnoj Gori. Prošla su vremena kada se iz Beograda ćutalo na pokušaje tlačenja i asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori, zato savjetujemo prvo i drugofamilijašima da ne napadaju Beograd za ono zašta su se sami, istina deklarativno, zalagali – uživanje univerzalnih ljudskih prava za sve građane.

Jer sloboda da pričaš svojim jezikom, mogućnost da ideš u svoju crkvu, pravo na sticanje dvojnog državljanstva i pravo na rad u javnoj službi su osnovna i opšteprihvaćena načela u civilizovanom svijetu. Tamo gdje se ta prava ne poštuju, vlada anarhija i haos, a želimo da vjerujemo da to nije u interesu Đukanovićima, Perovićima, Ivanovićima i njihovim pretplatnicima.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Odavno Njegoš reče : “Ne trebuje carstvo neljudima nako da se pred svijetom ruže”! Ne treba očekivati da nam neko da naša prava, jer da su to htjeli ne bi nam ih ni uzimali, za njih se moramo boriti i izboriti!