О лажној слави!

Ово је прича о сиротом дјечаку, једном од безброј оних, који су на мање, више, сличан начин прошли исти пут до изузетности у неком спорту.
Дакле, овај о коме причам, живи у тешким условима, али машта и жели, да постане неко посебан…

Пише: Хаџи Миодраг Перуновић, боксерски шампион


Неко ко ће моћи да себе и своје најмилије, уздигне из положаја ништих, међу оне успјешне, материјално обезбијеђене, срећне, уважене…
Судбина, покренута његовом чежњом, и вјером, га је једног дана одвела у спортску салу на боксерски тренинг. И, тако је то све почело…


Тренирајући, у себи је препознао таленат, који му је јачао жељу и увјерење, да може постати шампион. А, то би му донијело остварење и оних најскривенијих маштања, о популарности, уважавању, слави…
За три, четири године потпуне посвећености напредовању у савладавању што више техничко, тактичких финеса бокса, мукотрпног, спартански пожртвованог рада, и првих значајних успјеха на разним такмичењима, постао је омладински, а убрзо и сениорски репрезентативац.
А пар година касније, оствареним резултатом је заслужио звање врхунског спортисте, и великог шампиона!


Доживио је све оно о чему је маштао, постао је познат, обожаван, вољен… Најпопуларнији, и најбољи спортиста у држави!

 • Постао је СЛАВАН! –
  У наредним годинама освојио је још неколико златних и сребрних медаља на највећим међународним такмичењима, и учврстио се у својој слави и величини!
  А, онда је почео да осјећа и увиђа неке нелогичности, недостатке и грешке, у оној формули која је као коначни резултат требало да му гарантује срећу! Јер, није био ни срећан, ни задовољан…
  Затим је наишао период у ком је доживио неке неуспјехе, и неправедне поразе… Тада је почео да упознаје другу страну живота и људи, њихову лажљивост, превртљивост, неправедност, и незахвалност. Све чешће је у тренуцима огорчености и разочарења, због свега што је доживљавао, помишљао да све напусти, свих лажи, свега, и свих се одрекне, и окрене им леђа…
  И тако, све то што му се дешавало, довело га је у ситуацију да из другог угла упозна тамну страну живота, и његове толико жељене „дарове“, који су требали да му створе, и отваре врата животног задовољства и спокоја. А, уствари, упознао је наличје свега тога, остварењем свих жеља и маштања. Видио је и упознао, ружноћу пролазности, заборава, и безобзирности, које може да доживи „бивши“ од оних који су му клицали, поносили се њим, и славили га.
 • СЛАВА – каква је то лаж! Каква замка за душу! Помислити, да си већи од свих, јер си постигао врхунске резултате, изузетна остварења, и да ће ти то обезбиједити срећу, било је исто, што и мишу ући у мишоловку!
  Почео је да све посматра, доживљава, и тумачи из друге перспективе.
  Због чега је осјећао, као да се буди из опојног сна.
 • Нема славе и величине, у овом свијету, свијету најгорих страсти, интереса и превара! – говорио је, увиђајући иронију у којој је живио. Ту причу о љепоти, сласти, и блаженом животу који ти слава омогућава, је смислио, дошапнуо и њоме људима затровао душе њихов највећи непријатељ!
  Слава и величина, човјека који до њих на овај, или сличан начин дође, неминовно воде ка гордости (мајци свих грехова)!
  И стога најчешће постаје самољубив, саможив, самоувјерен, бахат, пун себе – човјекобог! Нормално, то вјешто контролише и крије, показујући само оно лице, које жели да сви виде, заволе и памте. Као и што вјешто крије љубомору, завист, пакост… према колегама који су му близу по успјешности, популарности; и који његову неприкосновеност, и звање највољенијег, тиме угрожавају, јер он ту позицију не жели да дијели ни са ким.
  Ријетки су они који немају таква осјећања и особине, и који не дозволе себи да „живе у облацима“, али – има их!
  Е, такви су само они који су спознали истину зарањајући у себе, и тако упознали тајну живота! Њој се посветили, и кроз њу нашли одговоре и смисао свему! Они схвате сву лаж, превару и погубност људске славе и величине, ако јој се предају и њоме опију. Зато по завршетку те велике илузије иду, ка оној јединој правој Слави, њој се посвећују и за њу боре – Слави Господа Бога, и непролазној величини Његове љубави, која само шампионе људскости, добрих дјела, и праведног живота чека у Царству небеском!
0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare