Detalji istrage protiv Lazovića – ukidanje zabrane Belivuku i Miljkoviću: “Evo z veli dok je on tu mogu vazda ući”!

Prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva, navodni vođa „kavačkog klana“ Radoje Zvicer je preko Petra Lazovića od Zorana Lazovića zatražio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

O tome, kako se navodi u naredbi o istrazi,u koju je portal Dan imao uvid, bilo je riječi i u “SKY” porukama. Te kriptovane poruke su, prema istrazi, slali Radoje Zvicer Petar Lazović. SDT precizira da u toj komunikaciji Petar Lazović šalje: “Evo z veli dok je on tu mogu vazda ući”.

image

U naredbi o istrazi se dalje navodi da je Zoran Lazović službenika policije Enisa Bakovića lažno informisao da zbog operativnog rada treba ukinuti zabranu ulaska pomenutim licima, “što je i učinjeno 28.12.2020.godine u 10:07:11 časova”.

PREKO SINA OSTVARIO SARADNJU SA „KAVČANIMA“?

U pomenutom dokumenut iz istrage navedeno je da je “Zoran Lazović ostvario saradnju sa kriminalnom organizacijom koju je organizovao okrivljeni Radoje Zvicer preko svog sina – okrivljenog Petra Lazovića”.

image

SDT dalje navodi da je Petar Lazović “prihvatio da ostvaruje saradnju sa kriminalnom organizacijom Radoja Zvicera i da učestvuje u izvršavanju krivičnih djela sa tom kriminalnom organizacijom organizacijom”. U dokumentu podsjećaju da je protiv Petra Lazovića  podignuta optužnica Specijalnog državnog tužilaštva Kt- S.br.172/22 od 30.12.2022. godine.

image

ZVICER PREKO PETRA LAZOVIĆA TRAŽIO UKIDANJE ZABRANE?

Zahtjev za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku je, kako navodi SDT, Zvicer uputio preko Petra Lazovića.

image

(FOTO/VIDEO) Zoran Lazović priveden u SPO

-O čemu je Radoja Zvicera okrivljeni Petar Lazović istog dana obavijestio posredstvom aplikacije za kriptovanu komunikaciju SKY ECC porukom sadržine: „evo z veli dok je on tu mogu vazda ući”, nakon čega je tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković, vjerujući da je Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću potrebno ukinuti zabranu ulaska u Crnu Goru zbog operativnog rada, pozvao svog podređenog policijskog službenika Aleksandra Boškovića i to mu saopštio – dio je istrage.

“BELIVUK I MILJKOVIĆ UŠLI NA ZAHTJEV SRBIJE”

Istraga dalje sumnja da je “Zoran Lazović, na zahtjev Radoja Zvicera organizatora kriminalne organizacije, sa kojom je sarađivala njegova kriminalna organizacija, pripadnicima kriminalne organizacije iz Republike Srbije omogućio nesmetan ulazak u Crnu Goru i boravak na teritoriji Crne Gore”.

image

– Radi ostvarivanja neposrednih kontakata sa Radojem Zvicerom i drugim pripadnicima kriminalne organizacije, o kojoj činjenici je zajedno sa okrivljenim Milivojem Katnićem obmanjivao javnost da su ova lica u Crnu Goru ušla na zahtjev policije Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje – dio je navoda naredbe o istrazi.

Belivuk: Zabranu ulaska u Crnu Goru skinuli Vulin i Vujačić

Beograđani Veljko Belivuk je na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije koje je, po zamolnici SDT-a Crne Gore, obavljeno 1.12.2021.godine ispričao da je sa Markom Miljkovićem u Crnu Goru ušao u januaru 2021. godine, potpuno regularno i legalno.

Izjavio je da su se dan po slijetanju na tivatski aerodrom javili u policijsku stanicu u Kotor, gdje su se izjasnili o motivima dolaska. Po povratku u Srbiju, par sati prije leta, uhapšena je grupa momaka, koje ne poznaje po imenu, niti po nadimcima, ali mu je tada „onako sinulo“ zašto je njima skinuta zabrana ulaska u Crnu Goru.

Kazao je da je Miljković preko svog djeda savjetnika u policiji Svetozara Vujačića i njegovog nadređenog Aleksandra Vulina uspio da im skine tu zabranu. Rekao je i da im se duže vrijeme pripremala likvidacija na teritoriji Srbije, što je osujećeno nekoliko puta, „a kada su vidjeli da neće moći u Srbiju, onda je to prebačeno u Crnu Goru“. 

OBMANULI I BAKOVIĆA?

SDT dalje navodi da je Zoran Lazović o potrebi ukidanja pomenute zabrane lažno informisao i službenika Uprave policije Crne Gore Enisa Bakovića.

image

-U cilju realizacije kriminalnog plana okrivljeni Zoran Lazović kao javni funkcioner za Sektor za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije dana 28.12.2020.godine u Podgorici, svjestan svoga djela čije je izvršenje htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, protivno odredbi člana 4 stav 1 Pravilnika o načinu obavljanja odredenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja o obavljanju tih poslova (Službeni list br.21/2014 i br.66/2015.) protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije pribavio korist pripadnicima kriminalne organizacije okrivljenog Radoja Zvicera iz Republike  Srbije – Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, na način što je  tadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enisu Bakovicu, lažno prikazao da je za potrebe operativnog rada na predmetu, neophodno ukinuti zabranu ulaska pripadnicima kriminalne organizacije iz Republike Srbije Veljku Belivuku I Marku Miljkoviću, iako je znao da im se zabrana  ulaska u Crnu Goru ukida na zahtjev organizatora kriminalne organizacije Rado Zvicera – dio je navoda tužilačke istrage.

“BELIVUKA I MILJKOVIĆA DRŽIMO NA OKU 24 SATA”

Dalje se u dokumentu navodi da je zatim nakon toga Bošković “preduzeo dalje radnje da se Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću ukine zabrana ulaska u Crnu Goru.

– Što je i urađeno dana 28.12.2020. godine u 10:07:11 časova, kada im je i ukinuta zabrana i time Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pribavio korist u vidu mogućnosti da nesmetano uđu i borave u Crnoj Gori, što su Veljko Belivuk i Marko Miljković učinili i u periodu od 17.01.2021. godine do 29.01.2021 godine, boravili u Crnoj Gori kod organizatora kriminalne organizacije Radoja Zvicera, ali i ostvarivali neposredne susrete sa okrivljenim Zoranom Lazovićem – precizira se u nanredbi o istrazi.

Dalje SDT navodi da je “okrivljeni Zorán Lazović u cilju prikrivanja izvršenog krivičnog djela, lažno prikazao javnosti da Uprava policije Crne Gore, pa i on kao starješina, navodno po zakonu rade svoj posao, tako što je na konferenciji za štampu daną 28.01.2021.godine, između ostalog izjavio: „Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti“. „Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo“.

“PETAR LAZOVIĆ JE NA TAJNOM ZADATKU”

Dalje se u dokumentu SDT-a navodi da Zoran Lazović i bivši GST  Milivoje Katnić, koristeći autoritet i hijerarhijsko ustrojstvo, zaštitili članove kriminalne organizacije od krivičnih postupaka.

image

Pored toga, u naredbi o istrazi se navodi da su obmanjivali javnost tvrdnjama da Petar Lazović nije član kriminalne grupe Radoja Zvicera, već da je na tajnom zadatku.

– Te su okrivljeni Zoran Lazović i Milivoje Katnić obmanjivali javnost da su krivični postupci koje je Specijalno državno tužilaštvo počev od polovine 2022.godine pokrenulo protiv pripadnika kriminalne organizacije, okrivljenog službenika Uprave policije Crne Gore na radu u Agenciji za nacionalnu bezbjednost – Petra Lazovića, sina okrivljenog Zorana Lazovića i pripadnika njegove kriminalne organizacije, pokrenuti u cilju destabilizacije Crne Gore i da okrivljeni Petar Lazović nije pripadnik kriminalne organizacije Radoja Zvicera, već je navodno na tajnom zadatku – stav je SDT-a

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare