(VII DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Milo Đukanović tada optužio Beograd za pisanja Dana, ali i za likvidaciju Jovanovića jer se time, jelte – ruši Crna Gora (a kao ne šverc)!

Portal 083 integralno prenosi serijal „Kontroverza“ autora Mladena Stojovića koji se emituje na Adria TV

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u Kontroverzi koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom Vladanom Pavićevićem.

U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda, a o čemu možete pročitati na linku, dok drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnoti – ako se primaknete, ovako ćete proći.

Treći dio je obradio ulogu pravosudnih činilaca a tu se moglo čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge.

četvrtom dijelu, emisija je obuhvatila i stare drugove koji su se prije optuživali za šverc cigareta, a koje više niko ni ne pominje ali i fotografije naslovnih strana ovog lista godine kada je Jovanović ubijen.

Peti dio se bavito ulogom zloglasne Sedme uprave i njihovim porukama uoči ubistva kao i o toj samoj organizaciji. Između ostalog, govorilo se o prebacivanju pušaka kojim je izvršena likvidacija.

Šesti dio govori o ugledu Duška Jovanovića, malo poznatoj činjenici da je on tada bio viđen kao lider opozicije ali i šta je ono što je prethodilo njegovom ubistvu.

Sedmi dio obrađuje ključne poruke koje je poslao Milo Đukanović i šta se iza njih krije. Mala pomoć – Đukanović je jelte bio mišljenja da su tekstovi iz Dana koji su optuživali vrhušku crnogorskog režima da švercuje cigarete naručivani iz Beograda i da su samo željeli time da naštete Crnoj Gori!

Uzmite u obzir da je 2013 godine u Skupštini u sred Parlamenta premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao da ga je ubila osoba koja je imala najviše interesa, tvrdi Pavićević i dodaje da je Đukanović tada označio Vojislava Koštunicu kao naručioca ubistva.

„Označio je sami politički vrh Srbije. Označio je Vojsku, da je Vojno obavještajna služba pomogla Koštunici da ubije Duška Jovanovića. Pazite tako izrečene stavove… U Koštuničinom odgovoru je on ipak dovoljno kazao i zna se ko ga je ubio. Valjda je bilo logično da VDT pozove Mila Đukanovića i sasluša ga na sve te okolnosti a naravno to niko nije uradio. Pozivali su ga u nekom periodu gdje je on govorio da su to politički stavovi. Takve krupne riječi koje su se izgovorile od njega su prošle kako su prošle. Ublažene, relativizovane a mi shvatamo da je to tek tako prošlo. Mi znamo ko je odgovoran za njegovo ubistvo a nadam se da ćemo mi kao država to dokazati“, kazao je Pavićević.

Đukanović je, podsjećamo, mnogo puta kao do tada označio to kao odbranu države.

“Politički inspiratori i nalogodavci često ostaju van domašaja pravde. U brojnim prilikama sam saopštio da motiv ovog ubistva treba sagledati u cilju destabilizacije i destrukcije Crne Gore. Po mom mišljenju, nalogodavca treba tražiti na adresi koja je list najbrutalnije zloupotrebljavala protiv Crne Gore i za života Jovanovića i nakon njegovog ubistva”, istakao je Đukanović.

Reagujući na izjavu premijera, nekadašnji predsjednik SNP-a Srđan Milić je rekao da ga smatra odgovornim za ubistvo Jovanovića.

Odgovarajući na pitanje ko je imao koristi od ubistva Jovanovića, Đukanović je rekao da su to oni koji su koristili list Dan, direktora i urednika lista u funkciji destabilizacije i promjene vlasti u Crnoj Gori.

“U jednom trenutku su pomislili da će ih takav postupak dovesti do cilja. Željeli su da predstave Crnu Goru kao zemlju u kojoj se ubijaju novinari. Na sreću to se nije desilo, a nažalost jedan život je izgubljen”, rekao je Đukanović.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare