У Предсједништву Србије додјела државних признања! РАДОМИРУ УЉАРЕВИЋУ СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН!

Београд – Поводом Дана државности Србије – Сретења, предсједник Александар Вучић, одликовао је више лица и институција. Међу добитницима признања су и многе друге личности и институције из Србије, Црне Горе, Републике Српске, али и из иностранства. Сретењским орденом првог степена одликовани су Редакција листа „Вечерње Новости“, предсједник Скупштине РС Ненад Стевандић, академици Влада Урошевић, Зоран Л. Ковачевић, Бела Балинт и Нинослав Радовановић, као академик из РС Рајко Кузмановић, епископ нишки Арсеније, игуманија Пећке патријаршије мати Харитина.
Овај орден, првог, другог и трећег степена, добиле су и институције: Љетопис Матице српске, Специјална болница за рехабилитацију и едукацију Бања Ковиљача, Клиника за гинекологију и акушерство КБЦ Србије, КБЦ Косовска Митровица, Школа за музичке таленте у Ћуприји…
Постхумно, златном Медаљом за храброст „Милош Обилић“, одликован је Споменко Гостић, један од најмлађих бораца ВРС који је у 15. години погинуо 1993.
Међу добитницима је и више личности из Црне Горе. Радомир Уљаревић, књижевник и културни дјелатник добио је Сретењски орден трећег степена, а Марко Ковач, бивши црногорски министар правде Орден српске заставе другог степена.
Одликовања су добиле и институције и појединци из области културе. Карађорђеву звезду понеће глумац Никола Пејаковић и глумица Биљана Чекић, чувена Дара из Јасеновца. Дечаци који су рањени на Бадњи дан прошле године у Готовуши код Штрпца на Космету, Милош и Стефан Стојановић, одликовани су Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“, док је девојчица анђеоског гласа Павлина Радовановић, из Ораховца, одликована Карађорђевом звездом трећег степена
Висока државна признања Србије добили су и странци. Орден српске заставе првог степена добила је предсједница Кинеског института за међународне односе и некадашња амабасадорка у Србији Чен Бо. Предсједник Светског економског форума, Берге Бренде, добиће Орден српске заставе првог степена, а амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина одликован је Орденом српске заставе првог степена. Хари Алекс Рус, амбасадор Мађарске при Савету Европе, одликован је Орденом српске заставе трећег степена.
Ж.Ш.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare