Sve češća pojava! Njegoš postao Nikolina! (FOTO)

Odmalena je osjećala kao da joj tijelo ne pripada, da je drugačija. Skupila je hrabrost poslije brojnih lomova, suicidnih misli i neprospavanih noći da prihvati sebe i bori se za svoju sreću, uprkos zluradim komentarima koje dobija na svakom koraku.

Rođena je kao Njegoš u Prištini i kaže da je 19 godina bila zarobljena u tijelu muškarca. Najveće probleme je doživjela u pubertetu, kada je pokušala tri puta sebi da oduzme život. Psihičko zdravlje joj je bilo ozbiljno narušeno, jer joj je bilo teško da shvati šta joj se, zapravo, dešava. Danas joj je drago što je preživjela i počela život iz početka uz neizmjernu podršku majke. Ponosna je na činjenicu da je njena duša ostala ista, samo u drugačijem tijelu.

“Nisam imala percepciju šta je muškarac, a šta je žena. Moji su mislili da je samo neka faza. Kao mala sam voljela da oblačim mamine stvari, patila sam što su me šišali. Kada je došao pubertet, tad mi je bilo najteže”, započinje priču Nikolina.

Međutim, majka je u njenom životu imala ključnu ulogu.

“Tri puta sam pokušala da se ubijem, prvo put u sedmom razredu. Poslednji put je bilo najstrašnije, bila sam nekoliko dana u komi. Rekli su majci da ako se probudim, biću poput biljke. Hvala Bogu, oporavila sam se. Poslali su me u psihijatrijsku ustanovu, ja sam ih slagala da sam to uradila zbog raskida, nisam željela sa njima da pričam o tome. Kada sam izašla, sve sam priznala mami i tada je krenulo moje oslobođenje”.

Sa druge strane, od oca nikada nije imala pravu podrški i smatra da ju je razvod roditelja, u stvari, spasao.

“Mislim da mi je pomoglo što su moji roditelji bili razvedeni. Kod majke sam imala zdravu porodoci, kod oca nisam. Otišla je da bi se spasla. Šta god da zacrta, to je tako moralo biti. Otac mi je bio primer kakva ne treba da budem, ali sve sam mu oprostila. Nemamo sedam godina kontakt”, otkriva.

Cijela porodica i prijatelji su joj bili neizmjerna podrška u svemu.

“Bilo mi je najteže da prihvatim sebe. Kada shvatite ko ste i kada vas porodica prihvati i razumije, posle toga je sve lako. Svi Njegoševi prijatelji su danas moji. Kao osoba se nisam promijenila, moja duša je ista, promijenilo mi se samo tijelo. Nisam željela da budem između, presjekla sam i od tog dana kada sam postala Nikolina, postalo je lakše. Tada sam imala puno samopouzdanja. U mom Kraljevu nisam bila osuđivana”, kazala je ona.

Prvu hormonsku terapiju počela je da uzima u 20. godini i od tada je u procesu transformacije.

“Prvo je bila hormonska terapija, jer je to najvažnije. Hormoni tijelo izmjene, ja sam počela da iz uzimam u 20. godini. Potom sam uradila operaciju grudi i nosa. Nije mi trebalo puno novca, jer sam radila kroz kompenzaciju”, rekla je Nikolina.

Nikolina je promijenila pol prije dva mjeseca i ističe da se nikako nije pokajala, već da je na ovaj momenta čekala devet godina.

“Nije mi uopšte pao teško proces oporavka posle operacije. Sve je za sad ispalo kako sam očekivala, estetika mi je bila veoma bitna. Pričala sam sa mojim dobrim prijateljicama koje su već prošle kroz sve ovo i bila sam donekle spremna. Jedno stavno nisam mogla da živim onako”. priznaje Nikolina i dodaje:

“Mislim da je sasvim u redu i da ne treba da osuđujemo ni druge transrodne žene ili osobe koje ne žele da urade tu finalnu operaciju, zato što smo svi različiti. Priroda nije crno-bijela, priroda je puna šarolikih boja, tako da smo svi različiti i mislim da je to ljepota ovog svijeta, tako da nije svakome ni potrebna ta operacija, ali meni lično jeste. I ja je zaista želim zbog sebe. Želim da ne moram da nosim steznik, da mogu normalno da obučem bikini, da ne moram da se krijem i stidim kad se presvlačim pred drugaricama, ali i da mogu da se opustim sa partnerom”.

Kako izgleda operacija promjene pola?

Dr Miroslav Đorđević je prije operacije opisao čitav proces.

“Operacija će trajati nekih četiri do pet sati u opštoj anesteziji. Kreiranje njenih ženskih genitalija biće izvedeno korišćenjem dijela debelog crijeva kao jedne od mogućih tehnika za rešavanje anomalija. Operacija je dosta kompleksna, uključuje dva tima. Vrlo je bitno sačuvati sve anatomske strukture, ne oštetiti nerve, odnosno senzitivnost koja je jako bitna u postoperativnom periodu i kroz cijeli život koja će davati mogućnost normalnog seksualnog zadovoljstva”, rekao je dr Đorđević.

“Moramo da kreiramo dovoljno duboki ženski polni organ koji će Nikolini pružati mogućnosti da potpuno normalno funkcioniše. Postoperativni period traje od šest do osam nedelja. Prvi period je najbitniji jer dolazi do zarastanja rana i kreiranja finalnog izgleda. Pun seksualni život moguć je tek nakon par mjeseci. Za nekih osam nedelja može normalno da stupa u intimne odnose bez ograničenja”, objasnio je dr Đorđević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare