Stsmatović: Nije Goli Otok bio jedino mučilište!

Prošlo je isuviše vremena kada se govori o obeštećenju žrtava Golog otoka a to je vrijeme bilo potrebno dovesti u 90-te godine.

Ovo je za emisiju Jutro na Prvoj poručio istoričar, profesor doktor Aleksandar Stamatović.

„U vrijeme kada je pao komunistički režim. Crna Gora je mnogo mnogo zaostajala. Nerado ću citirati Slavka Perovića koji je kazao da će poslednji Staljinov brk biti obrijan u Crnoj Gori. Bilo je tu mnogo drugih stratišta a nije bilo ni onih žrtava totalitarnog režima koje su pripadale toj ideologiji. Bilo je kontrarevolucionarnih elemenata II Svjetskog rata koji su itekakve torture preživjeli tokom totalitarnog komunističkog režima“, kazao je Stamatović.

Dodaje da je on zagovornik višestranačkog društva po demokratskim standardima a da ako želimo da idemo u Evropu moramo poštovati standarde Evrope.

„Ne možete da ulazite u nju sa nasljeđem totalitarne prošlosti nedemokratskih režima“, kazao je Stamatović.

Teza predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića je potpuno pogrešno formulisana, tvrdi istoričar, a da mu je neko od savjetnika rekao da ovo treba da radi.

„U tom sistemu koji je uspostavljen 1945. godine bilo je tzv. kontrarevolucionarnih snaga, demokratskih snaga koje su se borile za višestranačko društvo. One su bile poražene i tako smo došli do Golog otoka. Na osnovu laičkog shvatanja istorije, dolazi se do toga da je sinonim za Informbiro Goli Otok, a isto je i u suprotnoj relaciji. Goli otok nije bio jedini logor za Informbiroovce“, kazao je Stamatović.

Tu su presuđivali partijski sudovi koji su slijedili Brozovu ideologiju i Brozovu doktrinu, tvrdi Stamatović, i postavio pitanje ko je tu bio kriv.

„Kad vi imate u razmišljanju njednog običnog malog čovjeka da je Staljin Bog i bezgrešan a onda dolazi priča – Oj Staljine stara bako ne vara se Tito lako. Sad vi uzmite prosječnog crnogorskog brava koji se našao u galimatijasu tog razmišljanja, kud on da se opredijeli“, kazao je Stamatović.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare