SPC najavila da će u podne zvoniti zvona na svim pravoslavnim hramovima zbog sjednice UN o Srebrenici

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da će po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne zvoniti zvona na svim pravoslavnim hramovima pozivajući vjerni narod na molitvu uprkos, kako je navedno, “potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Ujedinjenim nacijama”.

U saopštenju se navodi da je patrijarh Porfirije pozvao srpski pravoslavni narod da se ujedini u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim sa kojima vjekovima dijeli zajedničku istoriju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) glasaće 23. maja o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Državni vrh Srbije je u više navrata ocijenio da je rezolucija politička deklaracija kojom se “želi staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda”.

U Beogradu su se uoči održavanja sjednice pojavili bilbordi sa porukom “Mi nismo genocidan narod”. Na njima su istaknuti grbovi Srbije i Republike Srpske, bh entiteta.

U rezoluciji se ne pominje nijedan narod, niti država.

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare