После Васкршњих празника почињу радови на реконструкцији никшићког Саборног храма


Ових дана, уочи празника Васкрсења Христовог, у унутрашњости храма постављена је скела, која, по ријечима протојереја-ставрофора Слободана Јокића, најављује почетак реконструкције.
Гостујући у емисији „Ризница вјере“ ТВ Никшић, протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки најавио је почетак радова на реконструкцији Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу.
Пожар који је, усљед дотрајале електроинсталације, крајем септембра 2022. године, избио у Саборном храму Светог Василија Острошког, нанијевши већу материјалну штету, указао је на потребу хитне реконструкције Саборне цркве, која се, као споменик културе, налази под заштитом Управе за заштиту културних добара Црне Горе.


Свештенство никшићког намјесништва одмах, након немилог догађаја, предузело је потребне активности на реконструкцији никшићке Саборне цркве, чија обнова је последњи пут извршена 1988/89. године. Добивши, у међувремену, одобрења од надлежних државних институција, у овај озбиљан и веома захтјеван пројекат почеле су се укључивати државне институције и компаније, као и сама Општина Никшић, пружајући помоћ.
У протеклом периоду организован је и низ хуманитарних концерата и догађаја, који су за циј имали прикупљање средстава за планиране радове.


Ових дана, уочи празника Васкрсења Христовог, у унутрашњости храма постављена је скела, која, по ријечима протојереја-ставрофора Слободана Јокића, најављује почетак реконструкције.


„Ставили смо скеле и слиједи припрема за почетак радова, али, мораћемо да сачекамо да прође празник Васкрсења Христовог па да крене и васкрсење овог храма. Надам се да ћемо послије васкршњих празника, на један конкретан начин, почети са радовима, који подразумијевају: сређивање камења, мијењаје прозора, што се, већ, ради, промијенили смо један прозор да видимо како се уклапа; биће аутентични од дрвета. Заправо, све ће бити онако како смо жељели, а за шта смо добили дозволу. Осим тога, треба да се црква очисти, кров да се „претресе“, да се ставе фуге, а што се тиче унутрашњости тек ћемо да утврдимо шта ће све да се ради, поред онога што је утврђено. То је: рестаурација иконостаса, рестаурација полијелеја, струја, ново малтерисање итд“, наводи свештеник Јокић, додавши да се, уз Божју, уздају и у помоћ добрих људи.


„Имамо, већ, један одређени дио средстава, али то је само за почетак, тако да сви треба да се укључимо да одбновимо ову цркву у којој се рађамо, у којој, на најљепши начин, прослављамо Васкрсење Христово, дакле, да се потрудимо око ње сви заједно, јер је она најљепше обиљежје нашег града. Доминира над цијелим овим простором, прво је што људе дочекује кад улазе у Никшић и, на неки начин, чува нас са овог брда“, каже свештеник Слободан Јокић.
Величанствени храм Светог Василија Острошког подигао је краљ Никола, у славу црногорских и херцеговачких јунака, који су изгинули у Вељем рату, приликом ослобађања Херцеговине од Турака. У периоду изградње и унутрашњег уређења, од 1886. до 1900. године, краљ је окупио своје пријатеље и покровитеље: руског цара Николаја II, краља Петра Карађорђевића, пријатеље из Грчке, умјетнике и архитекте из Русије, Италије.
Овакво велелепно здање, које је обиљежје града Никшића и Црне Горе, и које с правом упоређују са најљепшим светињама наше Цркве, заслужује пажњу шире друштвене заједнице и сви смо позвани да се од срца, а у складу са својим могућностима, укључимо.
С.Шумић (РТНК)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare