Patrijarh Porfirije: Ova gruda zemlje je bila pretvorena u svjetsku pozornicu prije ravno 25 godina, nevina krv koja je pala postala je zalog naše nade!

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Prokuplju na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine da je nevina krv tada padala širom SRJ i da zato pamtimo prošlost, ali da živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno idemo u budućnost.

„Sabrali smo se da molitvom Bogu koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvjedočimo svoju neotstupnu opredijeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca. Istina za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja prije ravno 25 godina pretvorila je ovu grudu zemlje u svjetsku pozornicu na kojoj se po ko zna koji put u istoriji potvrdila drevna istina kako je čovjek velik samo kad je čovjek i kako je bezdušan kad se opredijeli za antičovještvo“, istakao je patrijarh Porfirije.

Naglasio je da je srećan čovjek, blagosloven kao sveštenik jer nikakav ultimatum nije pokolebao srpski narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg.

„Iako je cijena takvog opredjeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u vječnosti. Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji, i svi stradali nisu stajali na istoj strani – strani nevine žrtve? Nevina krv koja je tad pala širom zemlje, postala je zalog naše nade i sjeme spasa“, rekao je patrijarh.

Ukazao je da su orijentir i mjerilo sveti mučenici koji su ostali dosljedni sebi i vrijednosnom sistemu koji nema alternativu.

„Zato, i pored činjenice da smo izgubili najmilije, naše povjerenje u Boga čini da glavni osećaj koji nas obuzima nije neutješna žalost i nenadoknadivi gubitak nego najdublje saznanje i uvjerenje da smo imali, imamo, i imaćemo najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu htjeli i neće da zamijene svoju žrtvu za egzekutorske privilegije“, istakao je patrijarh Porfirije.

Okupljenima na Centralnoj manifestaciji u Prokuplju je poručio da kroz život idu sa porukom mira i ljubavi i uvjerenjem da je dobro jače od zla.

„Pamtimo prošlost, živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno gledamo i idemo u budućnost imajući za vodilju nadu, jer po riječi Svetog pisma nada ne postiđuje“, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare