Na Filološkom fakultetu obilježen Njegošev dan

Filološki fakultet UCG i studijski program za crnogorski jezik i književnost obilježili praznik kulture – Njegošev dan.

Djela Petra II Petrovića Njegoša svrstavaju se u najznačajnija književna ostvarenja a o velikanima poput njega uvijek se promišlja i razgovara. Prava adresa za to je upravo i Filološki fakultet što je prepoznato i od strane Ministarstva kulture, koje je pokrenulo inicijativu da se praznik proslavi u pomenutoj instituciji, naglasio je prof. dr Igor Lakić, dekan Filološkog fakulteta.

U uvodnom izlaganju doc. dr Nataše Jovović, prodekanice za nastavu i rukovoditeljke studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, istaknuto je da još od 2008. godine i Njegoševih dana, ova institucija daje doprinos razvoju njegošologije, južne slavistike ali i slavistike uopšte.

Proslava dana kulture bila je i prilika da se sa različitih aspekata sagleda Njegoševo djelo, te je prof. dr Rajka Glušica, predsjednica Upravnog odbora UCG govorila na temu „Njegošev jezik i prva jezička norma u Crnoj Gori“. Prof. dr Vesna Vukićević Janković se osvrnula na Kulturnomemorijsku matricu Njegoševog djela dok je doc. dr Olga Vojičić Komatina pričala o Gorskom vijencu kroz rekonstrukciju forme stripa.

Još jedno djelo Petra II Petrovića Njegoša izdato u formi stripa uskoro stiže u Crnu Goru a riječ je o Luči mikrokozmi.

Na obilježavanju Njegoševog dana stihove su govorili studenti i studentkinje Luka Vujičić, Miloš Jocović, Magdalena Smolović i Teodora Rašović a program je vodila Nina Marković.

Foto/video: RTNK

Izvor: RTNK

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare